Naslovnica / NOVICE / Odgovor Ministrstva za zdravje, v zvezi z ukinitvijo kamniške NMP, končno prejela tudi Občina Kamnik

Odgovor Ministrstva za zdravje, v zvezi z ukinitvijo kamniške NMP, končno prejela tudi Občina Kamnik

Po malce manj kot mesecu dni smo danes na Občino Kamnik prejeli odgovor Ministrstva za zdravstvo, Direktorata za zdravstveno varstvo, glede ukinitve nujne medicinske pomoči v Kamniku.

Spomnimo, da se je župan Marjan Šarec skupaj z direktorjem Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik dr. Sašem Reboljem in direktorjem CIRIUS-a Goranom Pavličem v sredo, 25. februarja 2015, udeležil sestanka na Ministrstvu za zdravstvo, kjer je izpostavil ogorčenje nad pobudo vlade po ukinitvi nujne medicinske pomoči v Kamniku. Poudaril je, da se lokalne skupnosti med seboj ne morejo primerjati, tudi zaradi razgibanosti terena, prav tako pa je poudaril nesmiselnost ukinjati nekaj, kar dobro deluje, kar nujna medicinska pomoč v Kamniku, zagotovo, navsezadnje pa se pogovarjamo o človeških življenjih. »Papir lahko prenese marsikatero besedo, a tukaj se pogovarjamo o življenjih in ekipe na terenu vam lahko povedo, da je občina razgibana in marsikje težko dostopna. Zato vidim ukinitev nujne medicinske pomoči v Kamniku kot velik nesmisel,« je še dodal župan.

Danes pa smo prejeli zapisnik omenjenega sestanka. Kot so zapisali, v letu 2015 ne bo prišlo do sprememb, do reorganizacije pa bo prišlo, ko bo dosežen pogoj, da bo mreža ekip zagotavljala najmanj takšno kakovost storitev NMP ter boljšo odzivnost, kot je danes na celotnem območju Slovenije oziroma na posameznih območjih, saj se z novimi rešitvami organiziranja NMP želi doseči bolj enakopravno obravnavo pacientov v okviru službe NMP na celotnem področju Slovenije.

Za konec zapisnika pa so zapisali, da so župan Občine Kamnik Marjan Šarec in ostali prisotni na sestanku poudarili, da ne bodo dovolili, da se v njihovi občini kakorkoli poslabša nivo NMP.

Zapis sestanka

med predstavniki občine Kamnik ter Ministrstva za zdravje z dne 25. 2. 2015 v pisarni direktorja Direktorata za zdravstveno ekonomiko na Ministrstvu za zdravje, Štefanova 5, 1000 Ljubljana.

Tomaž Glažar (v. d. generalnega direktorja Direktorata za zdravstveno ekonomiko na Ministrstvu za zdravje) in mag. Dušanka Petrič (vodja Sektorja za razvoj zdravstvenega varstva na Ministrstvu za zdravje) sta prisotnim pojasnila kako bodo začeli delovati urgentni centri v letu 2015. Tudi na osnovi predloga Odbora za osnovno zdravstvo na Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije, naj bi se v letu 2015 enote PHE in C enote, ki delujejo ob ali v zgradbah, kjer bodo zgrajeni urgentni centri, fizično preselile v urgentne centre (v nadaljevanju: UC), organizacijsko pa naj bi ostale pod upravo zdravstvenih domov. Istočasno naj bi se v UC preselile tudi bolnišnične urgentne enote. V UC se bo vzpostavil Manchesterski sistem triaže in začela se bosta postavljati oba dispečerska centra. Za ostali del mreže nujne medicinske pomoči (v nadaljevanju: NMP) v letu 2015 ne bo sprememb, razen tega, da se bodo morale ekipe NMP odzivati po nalogu dispečerskih centrov, če bo potrebno tudi na območja sosedov. V drugi polovici marca 2015 bo šel v javno obravnavo novi Pravilnik o NMP. Pravilnik bo predvidel prehodno obdobje do celotne uveljavitve predlaganega pravilnika in bo trajalo nekaj let. Ob tem bodo tudi organizirani regionalni razgovori s predstavniki lokalnih skupnosti in direktorji zdravstvenih zavodov. Predvidoma aprila bo ministrstvo organiziralo posvet na temo izvajanja službe NMP, kamor bodo vabljeni izvajalci te službe.

V naslednjih letih bo prišlo do organizacijske integracije primarne in sekundarne NMP v okviru UC. Prav tako se predvideva ločitev službe NMP od dežurne službe v zdravstvenih domovih. Za to bo potrebno povečati mrežo in število zdravnikov na primarni ravni, hkrati pa zagotoviti ustrezno število urgentnih in družinskih zdravnikov, ki bodo delovali v mreži NMP. Ekipe NMP bodo ostale na terenu in sicer v okviru Satelitskih urgentnih centrov, nujnih reševalnih vozil in reanimobilov. Mreža ekip bo zagotavljala najmanj takšno kakovost storitev NMP ter boljšo odzivnost, kot je danes na celotnem območju Slovenije oziroma na posameznih območjih.

Dokler ne bo dosežen ta pogoj, ne bo prišlo do organizacijske spremembe v lokalnih skupnostih. To velja tudi za občino Kamnik. Z novimi rešitvami organiziranja NMP se želi doseči bolj enakopravno obravnavo pacientov v okviru službe NMP na celotnem področju Slovenije.

Istočasno z reorganizacijo službe NMP morajo potekati tudi aktivnosti ministrstva za krepitev primarne ravni, kar je tudi ena od prioritet Vlade RS. S krepitvijo primarne ravni pričakujemo bistveno izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev, predvsem na ruralnem območju. To bomo dosegli s širitvijo referenčnih ambulant, boljšo patronažno službo in z zagotavljanjem večjega števila zdravnikov.

Župan Občine Kamnik g. Marjan Šarec in ostali prisotni so na sestanku poudarili, da ne bodo dovolili, da se v njihovi občini kakorkoli poslabša nivo NMP.

Vir: Občina Kamnik

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve