Naslovnica / ŠPORT / Kamniške odbojkarice so se odlično upirale

Kamniške odbojkarice so se odlično upirale

Odbojkarice Calcit Volleyja so v povratni četrtfinalni tekmi pokala Challenge doma izgubile z ekipo Saugella Monza z 1:3 (-14, 23, -23, -22). Tudi na prvi tekmi v Monzi je s 3:0 (19,18,8) zmagala italijanska ekipa, ki se je tako uvrstila v polfinale pokala Challenge. Že v petek, 15. februarja, bodo Kamničanke v 16. krogu 1A. DOL za ženske, ob 17.30, gostile Ankaran Hrvatine.

Calcit Volley  – Saugella Monza    1:3 (-14, 23, -23, -22)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 350, sodnika: Ambarkov (Makedonija), Daniil (Ciper).

Calcit Volley: Kotnik 6, P. Marušič 1, Š. Marušič, Mihalinec 4, Pogačar 7, Kostić 14, Janežič (L), Charuk 15, Kaker 6, Zorman. Trener: Gregor Rozman.

Saugella Monza: Ortolani 18, Arcangeli (L), Balboni, Devetag 7, Adams, Hancock 2, Begić, Buijs 12, Orthmann 10, Facchinetti, Bianchini 12, Melandri 10. Trener: Miguel Angel Falasca Fernandez.

Trenutno četrtouvrščena ekipa italijanske Serie A je tudi na povratni četrtfinalni tekmi pokala Challenge unovčila svoje večje izkušnje in tudi kakovost, vendar je bila pot do njihove zmage težja kot pred osmimi dnevi v Monzi. V drugem nizu so bile Kamničanke celo boljše, z malce več sreče pa bi morda lahko dobile tudi tretjega, vendar bi morale narediti manj napak na servisu. Skupaj so jih v tem elementu igre naredile 18, toda glede na to, da je bila to edina pot do uspeha, je bilo njihovo tveganje razumljivo.

V prvem nizu so si Italijanke do nekdanjega prvega tehničnega odmora so si gostujoče odbojkarice priigrale štiri točke prednosti, po asu št. Enajst pa je bilo že 15:5. Šele po drugem polminutnem odmoru domačega trenerja Rozmana so Kamničanke za trenutek zaustavile nalet odbojkaric iz Monze, ko so na servis Eve Pogačar dosegle tri zaporedne točke. Vseh upov, da bi se nasprotnicam še bolj približale, je bilo konec po dveh zaporednih asih Hanne Orthmann in vodstvu gostij z 20:11. Niz, v katerem so Italijanke dosegle šest asov, Kamničanke ob petih napakah na servisu pa nobenega, se je končal z lastno napako domače ekipe.

Veliko bolj hrabro so Kamničanke vstopile v drugi niz, v katerem so povedle s 3:0, vodile še s 5:2, na šesti točki pa je Anne Buijs izid izenačila. Slovenske pokalne prvakinje so na servis Lucy Charuk, ki je dosegla tudi as, odgovorile s štirimi zaporednimi točkami. Zadnjo je z blokom prispevala Nina Kotnik, zato je Miguel Angel Falasca Fernandez posegel po polminutnem odmoru. Po njem so vajeti igre v svoje roke spet vzele italijanske odbojkarice, ki so z asom Marike Bianchini in blokom Danielle Hancock prvič v drugem nizu prišle do vodstva (13:12). Vendar se domače odbojkarice niso sprijaznile s porazom, saj so z blokom Eve Pogačar Italijankam še enkrat pobegnile za tri točke (17:14). V končnici so s točko Olivere Kostić Kamničanke še vodile s 23:21, in čeprav je izkušena Serena Ortolani izid izenačila, je Calcit Volley po dveh lastnih napakah Monze prišel do tako želenega niza.

Tudi na začetku tretjega niza so domače odbojkarice nadaljevale z odlično igro, povedle z 2:0, z dvema asoma Charukove pa z 8:5. Na deveti točki so gostje izid izenačile, z asom Bianchinijeve pa domačinkam pobegnile za dve točki (12:10). S tremi zaporednimi točkami je nato Monza prišla na prvi pogled varnih plus štiri (21:17). Toda domače ekipa se še ni predala. Trikrat je prišla na točko zaostanka, imela dvakrat priložnost za izenačenje (na 22. in 23. točki), ki ju ni izkoristila, z veliko mere sreče pa so Italijanke izkoristile prvo zaključno žogo, za katero so bile Kamničanke prepričane, da je končala v avtu.

Z zmago v tretjem nizu so si Italijanke že zagotovile napredovanje v polfinale pokala Challenge, kljub temu pa jim zbranost ni popustila. Ob boljšem servisu so hitro prišle do petih točk prednosti (8:3), vodile so tudi s 16:11, a se domače odbojkarice še niso sprijaznile s porazom na tej tekmi, kajti z asom Charukove in uspešnem napadu Kotnikove, so zaostajale le še za točko (15:16). V še eni napeti končnici so bile spet srečnejše in spretnejše gostujoče odbojkarice, za katere je zadnjo točko dosegla Serena Ortolani.

Izjava po tekmi

Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Danes je bila naša ekipa, Ekipa z veliko začetnico. To, kar že ves čas vemo, da imamo, se je še enkrat več pokazalo in prav vesel sem, da so dekleta dokazale, da znajo igrati dobro odbojko in to proti tako močni ekipi, ki je četrta v italijanskem državnem prvenstvu. Za morebitno presenečenje bi morali biti boljši v ključnih trenutkih, morda je bila tista žoga v končnici tretjega niza celo v avtu, vendar je to težko ocenjevati, ampak ne glede na vse, so izpolnili cilj, ki smo si za zadali pred tekmo. To pa je, da smo tekmo držali v negotovosti, na koncu pa je prišla do izraza večja izkušenost italijanske ekipe.«

Miha Štamcar
Foto: Klemen Brumec