Naslovnica / KULTURA / Odprtje nove razstave v Maistrovi rojstni hiši

Odprtje nove razstave v Maistrovi rojstni hiši

Na predvečer državnega praznika, dnevom Rudolfa Maistra, je bila pred njegovo rojstno hišo v Kamniku odprta razstava Majniška deklaracija 1917 in deklaracijsko gibanje, ki je v zadnjih letih velike vojne sprožila predvsem zahteve po koncu krvave vojne in ustanovitev države Slovencev, Hrvatov in Srbov pod habsburškim žezlom.

 

Majniško izjavo je podpisalo preko 20.000 podpisnikov, med njimi več kot 80% žensk in veliko občinskih odborov oz. županstev, kar je pomenilo kar majhen upor proti deželni in državni oblasti. Po sodnih okrajih se je zelo kmalu in v veliki večini izrekel za deklaracijo tudi kamniški okraj, kjer so zbrali 3.023 podpisov posameznikov in 47 podpisov občinskih odborov.

Avtorica razstave je dr. Vlasta Stavbar iz Univerzitetne knjižnice Maribor, program odprtja razstave pa so s svojim nastopom popestrile flavtistkeGlasbene šole Kamnik: Ana Medved, Urška Komatar, Valentina Škufca in Ana Berwanger, ki delujejo pod mentorstvom prof. Svetlane Petrović.

Razstavo si lahko ogledate v rojstni hiši Rudolfa Maistra, na Ta veseli dan kulture, v nedeljo, 3. decembra 2017, ob 15. uri, pa bo organizirano tudi javno vodstvo po razstavi.

Foto: MMK