Naslovnica / NOVICE / Odprtje prenovljenega in na novo poslikanega podhoda

Odprtje prenovljenega in na novo poslikanega podhoda

Danes dopoldne je bil s krajšo slovesnostjo odprt prenovljen in na novo poslikan podhod pri Osnovni šoli Frana Albrehta, ki so ga, pod mentorskim in strokovnim vodstvom mag. Anamarije Erčulj, učiteljice likovne umetnosti, Irene Milivojevič Kotnik, učiteljice slovenščine ter svetovalne delavke Tine Plahutnik, na svojevrsten način poslikali učenci in učenke 9. r., izbirnega predmeta likovno snovanje 3.

Prenovljeni podhod so, s simboličnim prerezom traku, družno odprli ravnatelj OŠ Frana Albrehta Rafko Lah, Tina Plahutnik, Anamarija Erčulj ter župan Marjan Šarec, kako in na kakšen način je prišlo do realizacije projekta, pa je ob odprtju predstavila svetovalna delavka OŠ Frana Albrehta Kamnik, Tina Plahutnik, ki je povedala:

podhod 13

“Podhod kamniškim otrokom, mladostnikom in odraslim predstavlja kraj, ki vzbudi različne občutke in  obudi spomine na različne dogodke. Podhod je socialno stičišče večjega števila otrok in mladostnikov. Tam se srečujejo učenci OŠ Frana Albrehta, učenci OŠ Toma Brejca in srednješolci iz Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik. Je kraj, kjer se lahko neopazno srečata zaljubljenca, kjer se dva srboriteža stepeta, mladostnik na skrivaj pokadi cigareto ali kateri drugi svitek, kraj, kjer imaš kot pešec srečo, da se izogneš trku s kolesarjem. Skozi podhod se vali kača vrtčevskih otrok, opazimo pa tudi sprehajalce psov.

 

Podhod bi lahko pisal zgodbe. In jih je. Na stenah podhoda so bili zapisi, parole, grafiti. Nekateri čudoviti, vendar kmalu prekriti z novimi sporočili. Podhod je postajal temačen, neprijeten. Otroci so se ga bali uporabljati, predvsem ob večerih, saj je bila notri tema, starejši so se bali trka s kolesarjem, nekateri so se bali, da bodo zabredli v lužo, ki je tam nastala ob deževnih dneh in še dolgo vztrajala.

Na pobudo staršev smo se lotili projekta prenove podhoda. Pri prenovi smo sodelovali Občina Kamnik, Komunalno podjetje Kamnik, podjetje Žurbi in OŠ Frana Albrehta. Občina Kamnik je poskrbela za tehničen del obnove, OŠ Frana Albrehta pa za likovno podobo.

podhod 4

Devetošolci, dekleta in fantje, ki obiskujejo izbirni predmet LIKOVNO SNOVANJE 3, so pripravili šest osnutkov, idej s skicami. Šola je skupaj s predstavnico v Svetu staršev in predstavnikom Občine Kamnik izbrala eno idejo. Temu so sledili intenzivni tedni urejanja podhoda, okolice in stopnic, za kar je poskrbela Občina Kamnik in izvajalci del. Učenci in učenke so izdelali šablone za obraze in izbrali verze, pozitivne misli, ki so jih kasneje zapisali na stene podhoda. Po ureditvi podhoda so 22. 4. 2016 začeli slikati in delo končali 13. 5. 2016.

 

S projektom smo v učencih in učenkah želeli vzbuditi zavedanje, da lahko prispevajo k bolj urejenemu okolju in prijetni družbi, spodbujati smo želeli njihovo ustvarjalnost in družbeno odgovornost, krepiti sodelovalno kulturo, spodbujati komunikacijo med njimi, medsebojno sodelovanje in pomoč. Poleg tega smo želeli komunicirati tudi z javnostjo in jim s poslikavo in mislimi predati sporočilo: »Ljudje smo si različni, govorimo različne jezike, smo različni po videzu, a enaki po srcu. Vsi si želimo enake obravnave, spoštovanja in mirnega življenja. S poslikavo želimo doseči, da bi mimoidoči ob pogledu na vedre obraze in pozitivni misli razmislili o svojem odnosu do ljudi, mi pa jim v prvi vrsti s tem želimo polepšati dan.« (učenke) S sporočilom »Ni pomembno, od kod prihajaš, pomembno je, kam si namenjen,« smo želeli sporočiti, da ne glede na razlike med ljudmi lahko v življenju z voljo, delom, trudom in vztrajnostjo, naredimo marsikaj.

podhod 12

Projekt pa je prerastel okvire zastavljenega. Navsezadnje je poslikava podhoda postal skupnostni projekt, komuniciranje z javnostjo pa je potekalo dvosmerno in ves čas. Mimoidoči različnih generacij so komentirali naše delo in dajali ideje za izboljšavo. Neka starejša gospa je pohvalila stopnice in povedala, da jo je bilo prej strah iti skozi podhod, ker se je bala kolesarjev. Mamice z majhnimi otroki so se ves čas ustavljale in otroci so občudujoče gledali nastajajoče obraze. Spet drugič nas je gospa opozorila, da so obrazi preveč resni, želi si nasmejanih, sončnih obrazov, nekdo drug si je zaželel portreta starejše osebe, tretji sliko kužka. Sosed je pripovedoval, da vsak dan pregleda, če ni morda kdo že počečkal poslikavo in da bo pazil na podhod, pa če bo moral stražiti. Večkrat nas je obiskal tudi gospod župan in odkrito izrazil občudovanje in začudenje nad znanjem učencev, ki so še osnovnošolci. Tudi neka gospa se je začudila, saj je bila prepričana, da so avtorji poslikav srednješolci. Za polepšanje dneva ustvarjalcem pa je poskrbela gospa, ki je slikarjem prinesla bombone in prestice.

Dočakali smo dan, 21. 5. 2016, ko s ponosom lahko predstavimo podhod v novi podobi. Lične stopničke, oznake za kolesarje, obrazi, ki smehljaje vabijo k sebi, sporočila, ki se dotaknejo srca. Podhod bo spet pisal zgodbe, zgodbe o odraščanju, ljubezni, prijateljstvu. Želimo si, da bi ljudje postali, si vzeli trenutek časa, da doživijo lepoto … lepoto življenja.

Življenje je lepo, če ga živiš, saj ti vsak dan ponuja prazno platno in barvico.”

podhod 18

 

Podatki o projektu:

Trajanje: februar – maj 2016

Pri projektu so sodelovali: Občina Kamnik, OŠ Frana Albrehta

Ustvarjalci poslikave: učenci 9. r., izbirnega predmeta likovno snovanje 3

Mentorice: mag. Anamarija Erčulj, učiteljica likovne umetnosti, Irena Milivojevič Kotnik, učiteljica slovenščine, Tina Plahutnik, svetovalna delavka.

 

Učenci: učenke in učenci izbirnega predmeta likovno snovanje 3

Ivana Bosančić

Nina Ćehić

Amadej Galin

Tina Jagodic

Eva Skvarč

Naja Justinek

Ana Ogrin

Manca Škrjanec

Anja Štukelj

Patricija Us Sušnik

Vita Vodnik

Kristina Vrankar

Miha Homar

Manca Jagodic

Maruša Petek

Nataša Resnik

Matej Strehar

Janja Zupančič

Anja Žnidaršič

Urška Bernot

Maja Gruden

Lucija Jančar

Katja Kotnik

Špela Kotnik

Saška Pavlovič

Stela Sitar

Manca Sodnik

Nejka Spruk

 

Občina Kamnik je za ureditev podhoda namenila 17.700 evrov, se pa nadejamo, da ga bodo odslej pogosteje obiskovali tudi komunalni delavci, ki bodo sproti odstranjevali nesnago, ki se vanj steče ob vsakem večjem nalivu, kajti zaradi spolzke plasti blata in listja je v preteklosti v podhodu prišlo tudi že do padcev in poškodb kolesarjev.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve