Naslovnica / KULTURA / Odprtje razstave izumitelja fotografije na steklo in prvega slovenskega fotografa Janeza Puharja

Odprtje razstave izumitelja fotografije na steklo in prvega slovenskega fotografa Janeza Puharja

Župan Marjan Šarec je popoldan v preddverju občinske stavbe odprl razstavo izumitelja fotografije na steklo in prvega slovenskega fotografa Janeza Puharja.

Genialni rojak Kranjčan Janez Puhar je le tri leta po razglasitvi Daguerrovega izuma fotografije (leta 1839) razvil svojevrsten postopek in z izumom fotografije na steklo (1842) zapisal Kranj in Slovenijo na svetovni zemljevid razvoja fotografije. Zato je leto 2014, ko je 26. avgusta minilo 200 let od Puharjevega rojstva, pravi čas, da se poklonimo njegovi veličini. Puharjevo leto je celoletni, vseslovenski dogodek, jubilej rojstnega mesta Kranj in krajev, kjer je deloval, ter obeležje z odmevi po svetu. Je investicija v »svetlopis« slovenskih dosežkov globalnega pomena. Častni pokrovitelj Puharjevega leta je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Potujoča razstava »Od Kranja do Dovjega« ob 200-letnici rojstva Janeza Puharja že od januarja uspešno in odmevno potuje po sledeh Puharjeve življenjske poti, od Kranja, Ljubljane in naprej. 11. postaja je Kamnik. Razstava ponuja pregled izumiteljevega življenja, talentov in dosežkov ter njegove dediščine in potuje po sledeh njegove življenjske poti, torej Kranj – Ljubljana – Leskovec – Svibno – Metlika – Ljubno – Radovljica – Bled – Cerklje – Smlednik – Kamnik – Dovje.

Razstavo, na kateri je poleg opisa življenja Janeza Puharjeva, predstavljeno tudi 36 fotografij članic in članov Fotografskega društva Janez Puhar iz Kranja, sta ob odprtju sprva predstavila Petra Puhar in Vasja Doberlet, ki prihajata iz iniciativne skupine projekta Puharjevo leto.

Župan Marjan Šarec se jima je pridružil s pozdravnimi besedami in ob odprtju razstave poudaril pomen Puharjevega dela, ki je Slovenijo zapisal na svetovni zemljevid razvoja fotografije.

Razstava bo v preddverju, prvem in drugem nadstropju Občine Kamnik na ogled do sredine meseca decembra.

 Besedilo in fotografije: Občina Kamnik