Naslovnica / KULTURA / Odprtje razstave starih fotografij: Plečnikova dela skozi objektiv Petra Nagliča

Odprtje razstave starih fotografij: Plečnikova dela skozi objektiv Petra Nagliča

V preddverju stavbe Občine Kamnik je bila v popoldanskih urah odprta razstava starih fotografij Plečnikova dela skozi objektiv Petra Nagliča.

Letos je Plečnikovo leto in spominu na velikega slovenskega, pred 60-imi leti preminulega arhitekta, katerega dela lahko občudujemo tudi na Kamniškem, je bilo posvečeno tudi odprtje današnje razstave starih fotografij iz bogatega arhiva Petra Nagliča iz Šmarce, ki je zanamcem zapustil izjemen opus več kot 10.000 fotografij.

 

Le-te so nam zadnjih nekaj let, v digitalizirani obliki, dostopne po zaslugi Nagličevega vnuka Matjaža Šporarja, ki je dragoceno zbirko svojega deda uredil ter Slovenskega etnografskega muzeja, ki je poskrbel za digitalizacijo fotografij.

Razstavo je odprl Nagličev in Šporarjev sokrajan župan Marjan Šarec, ki je ob priložnostnem pozdravnem nagovoru duhovito pripomnil tudi, da se Plečnikovo ime v zadnjem času, žal, najpogosteje pojavlja v povezavi s še enim Šmarčanom, Jocom Pečečnikom, ki želi obnoviti in posodobiti Plečnikov stadion za Bežigradom, katerega gradnjo je svoje dni v svoj objektiv prav tako ujel in zabeležil Peter Naglič.

Kot pove že samo ime danes odprte razstave, ki bo stene občinskega stopnišča zaljšala do 7. avgusta, so rdeča nit razstavljenih fotografij, nekatera so javno razstavljena prvič, Plečnikova dela, povečini zabeležena med njihovo gradnjo oziroma samim nastajanjem.

Več o Plečnikovih delih, ki kandidirajo tudi za UNESCO-vo zaščito, je spregovorila predstavnica Zavoda za varstvo kulturne dediščine Ljubljana spregovorila mag. Darja Pergovnik, odprtje razstave, ki ga je povezoval Tomaž SImetinger, udeležilo pa se ga je približno toliko obiskovalcev, kot na Kamniškem premoremo Plečnikovih del, pa so z nastopom popestrili mladi glasbeniki Saša Zabrič ter Matic in Gašper Tonin.