Naslovnica / KULTURA / Odprtje razstave Vena Pilona

Odprtje razstave Vena Pilona

Včeraj je bila v Galeriji Miha Maleš odprta gostujoča razstava likovnih Pilonove galerije iz Ajdovščine – Veno Pilon v prvi svetovni vojni.

Zgodba obeh sodelujočih galerij, ajdovske Pilonove in kamniške Maleševe galerije je nekako podobna, saj sta obe nastali na podlagi podarjenih del, tovrstna galerijska izmenjava pa predstavlja razmeroma enostavno in dobrodošlo popestritev kamniškega galerijskega utripa.

pilon males 12

 

Po uvodnih pozdravih direktorice MMK mag. Zore Torkar, kustosinje Saše Bučan in direktorice Pilonove galerije Tine Ponebšek, je o ustvarjalnem delu Vena Pilona v obdobju prve svetovne vojne spregovorila kustosinja Tanja Cigoj.

pilon males 28

 

Na gostujoči razstavi si je moč ogledati risbe, skice in akvarele manjših formatov, ki so povečini nastali v času med prvo svetovno vojno oz. predvsem v času, ki ga je Veno Pilon preživel v ruskem Lipecku kot vojni ujetnik, kjer je doživel in preživel tudi oktobrsko revolucijo in konec vojne, ves ta čas pa, v okviru možnosti tudi nenehno ustvarjal.

pilon males 19

Dobro obiskano odprtje razstave del Vena Pilona, ki si jih je moč do nadaljnjega ogledati v prostorih Galerije Miha Maleš, je zanimiva poživitev dogajanja v omenjeni galeriji, kjer bi si gostovanja podobnih razstav želeli pogosteje.

pilon males 7

 

Odprtje razstave so, pod glasbenim vodstvom prof. Janeza Klobčarja, z glasbenim nastopom popestrile mlade violinistke Glasbene šole Kamnik.