Naslovnica / NOVICE / Okusne dobrote z vrta za uvod v 16. Etnološke dneve v Tuhinjski dolini

Okusne dobrote z vrta za uvod v 16. Etnološke dneve v Tuhinjski dolini

Z rokodelskimi delavnicami na temo pridelave in uporabe zelenjave in drugih vrtnih dobrot, so se včeraj v Snoviku začeli 16. Etnološki dnevi v Tuhinjski dolini, tradicionalna prireditev, ki bo svoj vrhunec doživela danes popoldne.

Pred Termami Snovik je bilo včeraj moč, ne le videti, ampak tudi poskusiti marsikaj domačega in dobrega, kar lahko domala vsakdo, ki ima vsaj nekaj malega vrtička, ali pa vsaj dobro branjevko, za ozimnico pripravi tudi sam.

Prijazne in prizadevne tuhinjske tete, sicer članice Turističnega društva Tuhinjska dolina, so na stojnicah pred termami v pokušino ponudile od izvrstnega domačega soka, domače vegete, različne namaze in prigrizke, obenem pa vsakomur, za lažje delo doma, postregle tudi z recepti in nasveti, kakršne so nekdaj znale naše babice stresati domala iz rokava, tekom desetletij prevlade industrijsko pripravljene hrane, pa je marsikatera tovrstna modrost poniknila domala v pozabo.

 

Dolgčas ni bilo niti najmlajšim, ker pa se ponovno vse bolj zavedamo pomena dobre hrane in samooskrbe, hkrati pa angleške trate pred domovi znova nadomeščajo zelenjavni in zeliščni vrtovi, pa so se članice in člani Turističnega društva Tuhinjska odločili, da letos svoje tradicionalne etnološke dneve posvetijo prav vrtnarjenju nekoč in danes.

Vrhunec tradicionalnih, 16. Etnoloških dnevov v Tuhinjski dolini se bo odvil danes popoldan, in sicer ob 15. uri, ko se bo v prireditvenem šotoru pri Termah Snovik začela osrednja prireditev, na katero ste seveda vljudno vabljeni tudi sami.

Domači vrt nekoč in danes

V nedeljo 5. 9.2021 bo s pričetkom ob 15. uri osrednja prireditev DOMAČI VRT nekoč in danes.

Obiskovalci si bodo lahko ogledali:

  • izgled domačega vrtiča nekoč in danes,
  • različna orodja ter pripomočke, ki se uporabljajo pri delu v vrtu,
  • posaditve v vrtu in v visokih gredah
  • prikaz priprave visoke grede,
  • razstavo pridelkov,
  • uporabo in predelavo zelenjave,
  • prikaz kulinarike z uporabljenimi pridelki in zelišči iz domačega vrta.

V programu bodo sodelovali:

  • Godba Tuhinjske doline
  • Ljudske pevke Predice
  • Harmonikar in ljudski pevci iz Tuhinjske doline.

Na dan osrednje prireditve bo na stojnicah od 11.ure dalje možnost nakupa domačih pridelkov in produktov ter rokodelskih izdelkov.

Organiziran bo tudi bogat srečelov.

Pri izvedbi prireditev bomo upoštevali navodila in zahteve NIJZ.

Vabljeni v zeleno Tuhinjsko dolino.