Naslovnica / Napovedi in obvestila / Opozorilo policije: Zaznano je povečano število vlomov
Simbolična fotografija.

Opozorilo policije: Zaznano je povečano število vlomov

V zadnjem času smo policisti PP Kamnik obravnavali nekaj vlomov v stanovanjske hiše in stanovanja predvsem v okolici Kamnika. Zaradi navedenega podajamo nekaj napotkov in nasvetov.

Meseci junij, julij in avgust so običajno meseci odhoda na zaslužen dopust, potovanja, srečanja… Policisti Policijske postaje Kamnik želimo, da bi ta čas preživeli mirno, varno.

Občutek varnosti je subjektivne narave in ga vsak posameznik doživlja na podlagi lastnih izkušenj. Prav vsak posameznik pa lahko tudi največ stori za lastno varnost in sicer z oblikami samozaščitnega ravnanja s katerim zmanjša možnost, da postane žrtev kaznivega dejanja.

Preden se zapusti objekt (hiša, stanovanje, poslovni prostor…) je potrebno preveriti, ali so okna zaprta, vrata zaklenjena, da v bližini ni orodij s katerim bi si lahko nekdo pomagal pri nasilnem vstopu. Glede na primere s katerimi se policisti srečujemo je še najučinkovitejše, da osebe, ki se jim zaupa (sosedi, prijatelji…) vedo, kdaj lastnika ni doma.

Nepremičnine naj nikoli ne dajejo videza, da so lastniki odsotni. Lastniki naj se dogovorijo z osebo, ki ji zaupajo da občasno:

  • izpraznite nabiralnik
  • parkira na dvorišču
  • spreminja lego rolet
  • vklopi luči….
  • torej izvaja ukrepe, ki nepremičnino “oživijo”.

Pred odhodom je priporočljiva namestitev časovnega stikala v katerega se vklopi luči, audio naprave, ki se bodo ob naključnih časovnih intervalih vklopile in izklopile.

X