Naslovnica / ŠPORT / Oslabljeni kamniški odbojkarji so v Avstriji iztržili dragoceno točko

Oslabljeni kamniški odbojkarji so v Avstriji iztržili dragoceno točko

Odbojkarji Calcit Volleyja so v tekmi osmega kroga srednjeevropske lige v avstrijskem Zwettlu izgubili proti ekipi Union Raiffeisen Waldviertel z 2:3 (-19, 24, -20, 13, 15). Že v torek pa kamniške odbojkarje v Monzi čaka prva tekma četrtfinala pokala Challenge. Dvoboj s članom italijanske SuperLege se bo začel ob 19. uri.

Union Raiffeisen Waldviertel – Calcit Volley   3:2 (19 -24, 20, -13, 15)

Zwettl – Športna dvorana Zwettl, gledalcev 462, sodnika: Viktorini-Lisa, Kovač (oba Slovaška).

Union Raiffeisen Waldviertel: Binder (L), Plizga 2, Schober 6,  Bornemann 20, Bartoš, Tille (L), Fullerton 2, Boff 18, Hahn 1, Szarek 25, Siwiczyk 14. Trener: Zdenek Šmejkal.

Calcit Volley: Hribar (L), Golob (L), Jereb, Ratek, Vidmar 16, Babkov 2, Štalekar 12, Lakner 6, Kotnik 5, Štembergar Zupan 20, Ivković. Trener: Aleš Hribar.

Kamničani so v svoji tretji tekmi v štirih dneh na gostovanju v Zwettlu prišli do točke, s katero so še korak bližje uvrstitvi na zaključni turnir srednjeevropske lige. V Avstriji, kar je bila tudi njihova zadnja preizkušnja pred torkovo prvo tekmo četrtfinala pokala Challenge v Monzi, so igrali brez obolelega Mihe Bregarja, medtem ko je Dmitrij Babkov igral le v prvem nizu in del petega.

V prvem nizu so domači odbojkarji, ki so na domačem igrišču odvzeli točko ACH Volleyju, povedli s 5:1 in 7:3, vendar so jih Kamničani ulovili na deseti točki. Do 17. točke sta se ekipi menjavali v vodstvu, pred vstopom v končnico niza pa je avstrijska ekipa, je v glavnem sestavljena iz tujcev, vodila z 21:19. V končnici so imeli gostje težave na sprejemu, pri domačinih pa je bil razigran Poljak Lukasz Janusz Szarek, ki ima grški potni list, ki je bil z devetimi točkami tudi najbolj učinkovit igralec prvega niza. Tri manj je za domačo ekipo prispeval Brazilec Rudinei Boff, pri Kamničanih je bil s petimi razpoložen le Andrej Štembergar Zupan.

Drugi niz so bolje začeli Kamničani, ki so po vodstvu s 6:3 popustili in dovolili domačinom, da so povedli z 11:8. Sledilo je obdobje boljše igre kamniške ekipe, v kateri je z dobro igro v napadu nadaljeval Štembergar Zupan, na roke pa so jim šle tudi številne lastne napake Waldviertla, tako da je Calcit Volley vodil s 16:12. Toda tudi to gostom še ni zagotavljalo mirne končnice niza, v kateri so na koncu le izkoristili svojo drugo zaključno žogo. Zato pa so v tretjem nizu po izenačenem začetku spet prevladovali domači odbojkarji, ki so bili praktično ves čas v vodstvu. Prebudila sta se Szarek in Boff, ki so ju Kamničani v drugem nizu zaustavili, svoje je dodal še Nemec Lars Bornemann. Podobno kot v uvodnem nizu so tudi v drugem domačini v končnici brez večjih težav prišli do zmage.

V četrti niz so varovanci Aleša Hribarja vstopili bolj odločno in si do sredine nize priigrali sedem točk naskoka (13:6), niz pa je bil praktično odločen po njihovem vodstvu s 16:8. Kamničani so dvignili svojo učinkovitost v napadu, to je predvsem veljalo za Primoža Vidmarja, domačine pa so pustili na trinajsti točki. O zmagovalcu dvoboja je tako odločal tie-break, za obe ekipi drugi v letošnji sezoni. Za odbojkarje Calcit Volleyja se ni začel ravno obetavno, saj so domačini povedli s 5:2, vodili so tudi s 6:3, vendar je že na šesti točki sledilo izenačenje, na menjavo strani pa so Kamničani odšli z dvema točkama prednosti. V napeti končnici je Waldviertel s tremi zaporednimi točkami spet prišel do vodstva (11:10), bolj zbran pa je bil tudi v končnici in zasluženo prišel do dveh točk, čeprav so Kamničani prvi prišli do zaključne žoge za zmago. Kar v prvo ni uspelo kamniški četi, je v drugo domačinom.

Izjava po tekmi

Aleš Hribar, trener Calcit Volleyja: »Imam občutek, da v letošnji sezoni vse nezgodne drugih klubov mi ‘pokasiramo’, saj smo v petek ostali brez Mihe Bregarja, ki ima v ponedeljek zdravniški pregled, šele po njem pa bomo vedeli, ali bo potrebna operacija. V Zwettlu smo bili blizu zmage, morda bi do nje tudi prišli, če bi imeli tudi malce več sreče. Za nameček smo imeli v prvem nizu nekaj težav s sojenjem, saj se je niz končal z dvema rdečima kartonoma, pa tudi sicer je bilo kar nekaj dosojenih točk, ki niso bile v našo korist. V naslednjih nizih so fantje dali od sebe vse, česar so zmožni, je pa res, da smo bili v napadalnih akcijah preveč mehki, kar je bil glavni razlog za poraz. Dobili smo tudi 16 blokov, kar je za našo ekipo vendarle preveč.«

Miha Štamcar
Foto: Klemen Brumec