Naslovnica / NOVICE / Parkirišča namesto stare klavnice pod Malim gradom

Parkirišča namesto stare klavnice pod Malim gradom

Pred nedavnim je župan Marjan Šarec obiskal podjetje Meso Kamnik, kar samo po sebi ne bi bilo nič nenavadnega, če bi v sporočilu za javnost ne bilo omenjeno, da naj bi Občina Kamnik, z namenom izgradnje parkirne hiše, odkupila staro klavnico pod Malim gradom oz. na Usnjarski cesti.

Stavba nekdanje klavnice, ki je prazna vse od selitve podjetja Meso Kamnik v nove proizvodne prostore na Korenovo cesto v Podgorju, že lep čas nezadržno propada, v njej pa deluje le še manjša mesarska prodajalna.

Pogovori o odkupu stavbe

Informacija, da med podjetjem Meso Kamnik in Občino Kamnik potekajo pogovori o odkupu stavbe, kar je, kot je bilo moč prebrati tudi v poročilu na občinski spletni strani, le-to pa je ob obisku potrdil tudi župan Marjan Šarec, ki je dejal: »V ožjem delu mesta ima Meso Kamnik d. d. v lasti še objekt, o odkupu katerega še tečejo pogovori.«,  je vzbudila našo pozornost, še posebej zaradi tega, ker je bilo v sporočilu za javnost podjetja Meso Kamnik omenjeno, da naj bi se na tem mestu zgradila parkirna hiša oz. kot so zapisali v sporočilu za javnost podjetja Meso Kamnik: »Občini Kamnik in družbi Meso Kamnik je sicer skupen tudi projekt z objektom v središču mesta, staro klavnico na Usnjarski ulici, ki naj bi jo občina odkupila. V načrtu je sprostitev prostora, ozelenitev površin in pa parkirna hiša, ki bi pripomogla k reševanju problema pomanjkanja parkirnih mest.«

Ker smo prepričani, da bi podrobnejša informacija o nameravanem odkupu in domnevni ureditvi parkirišč oz. celo parkirne hiše pod Mali gradom bržkone utegnila podrobneje zanimati tudi občane in obiskovalce Kamnika, ki imajo v središču mesta, zaradi nepremišljenih sprememb parkirnega režima v središču mesta, nemajhne težave s parkiranjem, smo Občino Kamnik zaprosili za podrobnejša pojasnila v zvezi z nameravanim odkupom,  o pogojih, ceni in namenu odkupa ter tudi, ali Občina Kamnik podobne pogovore morda vodi  tudi z drugimi lastniki zemljišč v bližini nekdanje klavnice.

Iz Občine Kamnik so nam posredovali odgovor, ki se glasi:

»Za Občino Kamnik so vsekakor zanimive prodaje nepremičnin v središču mesta, se posebej, če bi občina s samim nakupom lahko realizirala izgradnjo javne infrastrukture, kakor je predvidena s prostorskimi akti. Zato načeloma Občina v takšnih primerih vedno preveri prodajno ceno. Šele, če občinska uprava oceni, da bi bil nakup ekonomsko utemeljen, prične z uvedbo ustreznih postopkov, ki pa morajo biti skladni z veljavnimi predpisi. Postopki so različni: od uveljavitve predkupne pravice do namere o nakupu in celo sklepa občinskega sveta.

Res je, da ima Meso Kamnik d. d. v lasti objekt v ožjem mestnem jedru, ki ga namerava prodati, vendar pa bodo konkretni pogovori o morebitnem odkupu stekli, ko bo Občina Kamnik prejela vlogo o uveljavljanju predkupne pravice.

Ker uradni postopki še niso stekli, vam bomo konkretnejše informacije posredovali, v kolikor bo nakup realen oziroma mogoč.

Enako velja tudi za ostale nepremičnine: v kolikor jih bo občina nameravala kupiti, bo uvedla tudi ustrezne postopke, ki so seveda transparentni in izvedeni v skladu z veljavnimi predpisi.«

Precej nenavaden postopek

Navedba Občine Kamnik, da bodo konkretni pogovori o morebitnem odkupu stekli šele, ko bo Občina Kamnik prejela vlogo o uveljavljanju predkupne pravice, pa je precej nenavaden oz. kaže na to, da kakih neposrednih in konkretnih dogovorov o sami prodaji, ceni in pogojih nakupa, očitno sploh še ni bilo, če pa prav razumemo odgovor občine, pa se bo Občina Kamnik, z uveljavljanjem predkupne pravice, v postopek prodaje vključila šele, ko bo Meso Kamnik oz. Farme Ihan, ki so lastniki objekta in zemljišča stare klavnice, objekt dalo na trg oz. že imelo morebitnega kupca.

Dobršen delo stare klavnice stoji na parceli, ki je javno dobro. (Vir: Piso.si)

Četudi se objekt stare klavnice nahaja na zanimivi, domala elitni lokaciji na robu starega mestnega jedra Kamnika oz. neposredno pod Malim gradom, bodo njegovi lastniki najbrž le stežka našli resnega, ne le navideznega kupca objekta, ki ga že dolgo ne potrebujejo več oz. le-tega zagotovo že zdavnaj prodali, če bi ga seveda le mogli.

Klavnica na javni parceli

Sam objekt nekdanje klavnice je, vsaj v očeh vsakega resnega investitorja, domala brez vrednosti, kajti dobršen del objekta, ki se nahaja tik ob reki Kamniški Bistrici, je zgrajen na parceli, ki je javno dobro, še večji del objekta in zemljišč, pa se nahaja v 15-metrskem varovalnem vodnem pasu, kar onemogoča vsakršno novogradnjo v obstoječem obsegu, če pa pri tem upoštevamo, da se zemljišča nekdanje klavnice nahajajo na območju starega, spomeniško zaščitenega mestnega jedra, pa so, upoštevaje tudi določila trenutno veljavnega OPN-ja, kriteriji za morebitno novogradnjo še toliko strožji, stroški rušenja zapuščenega objekta, pa utegnejo preseči vrednost zemljišč.

Zato smo na Občino Kamnik naslovili dodatno vprašanje in pristojne povprašali, če so morda, podrobneje proučili tudi zahteve in omejitve, ki veljajo za novogradnje neposredno ob brežini reke.

Iz Občine Kamnik so nam odgovorili: »Območje, kjer se nahajajo objekti Mesa Kamnik ležijo v območju KA-42 , kjer je po OPN namenska raba opredeljena za ZD- Zeleni pasovi z zaščitno oziroma drugo funkcijo. Na podlagi OPN so na predmetnem območju prepovedane naslednje dejavnosti: trgovina na debelo, bivanje, poslovne dejavnosti, proizvodnje dejavnosti in promet in skladiščenje. Iz določil OPN izhaja, da na predmetnem območju ni dovoljeno postaviti parkirne hiše.

Torej, parkirna hiša, če bi že bila, ne bi bila na omenjenem zemljišču, temveč na zemljišču Utoka. Seveda pa bi bilo potrebno pred tem sprejeti prostorski akt, ki bi omogočal izgradnjo parkirne hiše.«

Iz odgovora Občine Kamnik žal ni razvidno, ali pogovori o odkupu zemljišč morda potekajo tudi z lastniki zemljišč nekdanje Utokove Konfekcije oz. Utokove jame.

Obrobna tema

Vprašanja v zvezi z morebitnim odkupom stavbe in zemljišč nekdanje klavnice (ceni, pogojih…) smo naslovili tudi na podjetje Meso Kamnik oz. Farme Ihan, vendar nam je Nataša Pahernik, vodja marketinga Meso Kamnik zelo skopo odgovorila z besedami: »Na vaša vprašanja vam žal ne morem posredovati bolj konkretnih informacij od tistih, ki so bile zapisane v PR sporočilu po obisku g.Šarca v našem podjetju. Stara klavnica je bila bolj obrobna tema omenjenega obiska, zato prodajnega postopka ne bomo komentirali.«

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve