Naslovnica / NOVICE / Pilotni projekt »Uživajmo v zdravju«

Pilotni projekt »Uživajmo v zdravju«

Otroci in mladostniki se vedno pogosteje soočajo s posledicami nezdravega življenjskega sloga. Nezadostna telesna dejavnost, nezdravo prehranjevanje, prekomerna telesna teža in debelost predstavljajo enega od najpomembnejših javnozdravstvenih problemov v Sloveniji. Po podatkih NIJZ-ja iz leta 2016 je delež otrok in mladostnikov, starih od 6 do 19 let, pri katerih se že kažejo znaki preddebelosti, v osrednjeslovenski regiji 16,8 %, debelih pa je 5,1 odstotka. Debelost prinaša velika zdravstvena tveganja in bistveno zmanjšuje kakovost življenja, pri otrocih pa lahko vpliva tudi na učno uspešnost in gibalno sposobnost.

Projekt z naslovom Celostni inovativni model za zagotavljanje zdravega življenjskega sloga, s poudarkom na prehranjevanju, gibanju, preprečevanju in obravnavi debelosti pri otrocih, mladostnikih ter odraslih in zmanjševanju neenakosti v zdravju oziroma s krajšim naslovom »UŽIVAJMO V ZDRAVJU« poteka pod vodstvom Zavoda Republike Slovenije za šolstvo, kot ključni partnerji pa v projektu sodelujejo Nacionalni inštitut za javno zdravje, Univerza v Ljubljani (Pedagoška fakulteta in Fakulteta za šport), Institut Jožef Stefan, Fakulteta za zdravstvene vede Univerze v Mariboru in Fakulteta za zdravstvo Jesenice. Projekt je financiran iz programa Norveškega finančnega mehanizma 2009-2014 in Programa finančnega mehanizma EGP 2009-2014.

 

V pilotni projekt je vključenih kar 48 vzgojno-izobraževalnih ustanov, 12 zdravstvenih domov in 12 lokalnih skupnosti. Projekt pokriva vseh 12 slovenskih statističnih regij. Med temi ustanovami smo tudi kamniške osnovne šole: OŠ  Toma Brejca, OŠ Frana Albrehta, OŠ Šmartno in Cirius v sodelovanju z Zdravstvenim domom Kamnik in Občino Kamnik. Pilotni projekt traja od marca do konca oktobra 2016. V okviru projekta izvajamo vodene vadbe za ciljno skupino učencev, minute za zdravje med šolskimi urami, aktivne glavne odmore, prehranske in gibalne  delavnice,  predavanja za starše in učence…

pd_1

 

Cilj projekta je spodbujati zdrav življenjski slog in ustaviti trend zviševanja telesne teže.

Več o samem projektu si lahko preberete na spletni strani www.uzivajmovzdravju.si.

Mateja Pučnik Belavič.
OŠ Toma Brejca, Kamnik

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve