Naslovnica / KULTURA / Pinina premierna fotografska iskanja

Pinina premierna fotografska iskanja

Mlada kamniška fotografinja Pina Lenart Vengust se s svojo prvo samostojno razstavo, ki jo je z iskrivo najstniško zvedavostjo poimenovala »nevese«, premierno predstavlja v »zasilnem razstavišču« kamniške Kotlovnice.

V Mladinskem centru Kotlovnica, v kateri je priložnost za predstavitev v zadnjih nekaj letih dobila že vrsta mladih lokalnih ustvarjalcev, se je nocoj, s svojo prvo samostojno razstavo fotografij, predstavila nadebudna kamniška fotografinja Pina Lenart Vengust, ki svojega fotografskega znanja ne pili zgolj kot dijakinja Srednje šola za oblikovanje in fotografijo, ampak tudi kot ena najmlajših, najbrž pa tudi bolj zagnanih članic Foto kluba Kamnik.

Izbor prizorišča za prvo razstavo, četudi gre, resnici na ljubo, za precej neugleden slepi kotlovniški hodnik, ki pa v pomanjkanju ustreznejših in uglednejših razstavišč v Kamniku vendarle služi svojemu namenu, najbrž ni povsem naključen, saj je, nad številnimi obiskovalci razstave prijetno, skorajda osuplo presenečena Pina dejala, da je Kotlovnica že nekaj let njen najljubši kamniški prostor.

Pa ne zgolj Kotlovnica, ampak najbrž kar cela klet Doma kulture Kamnik, kjer se, poleg drugega, kulturniškega in običajnega kletnega življa, nahajajo tudi prostori Foto kluba Kamnik, katere starejši fotografski kolegi so Pino domala posvojili, njeno prvo samostojno razstavo pa tudi sami veselo proslavili, ne le s pogostitvijo, ki ob tovrstnih priložnostih niso (več) običajne, ampak tudi s (po)strežnimi storitvami.

Zagotovo tudi zato, ker jih zna mladostniško zagnana Pina nemalokrat spraviti v dobro voljo, še bolj pa zato, ker zna s pridom izkoristiti bogate izkušnje svojih starejših kolegov pri svojem delu. Njihov vpliv je zato v neki meri moč zaznati tudi med razstavljenimi fotografijami, vendar zna Pina, z veseljem deljeno znanje in trike starih kamniških fotografskih mačkov ter v šoli pridobljenega znanja, po svoje še nadgraditi in oplemenititi.

V spremni besedi k razstavi Pine Lenart Vengust je Anže Slana zapisal: »Pina, aktivna dijakinja ljubljanske Srednje šole za oblikovanje in fotografijo ter članica Foto kluba Kamnik, na svet gleda izza plašnic človekovega vsakdana. Zvedavo zrenje ji tako ni bilo dovolj, zato je poprijela za fotografski aparat in svoj pogled ovekovečila. Kot pravi, je želela dokumentirati vse, česar ni želela pozabiti. Polna izkušenj, ki jih je kljub mladosti že pridobila, je za prostor svoje prve samostojne razstave izbrala galerijo Mladinskega centra Kotlovnica. Ta pa obenem pomeni tudi kraj njenih začetkov.

Čeprav izbor razstavljenih fotografij deluje eklektično napaberkovan iz globin avtoričinega računalnika, temu ni tako. Prikazana je Pinina širina obvladovanja zajemanja podob, zato opazovalca motivna neenotnost ne moti. Da je temu res tako, slednje omogoči precej premišljena postavitev razstave. Fotografije so postavljene tehnično – črno-bela dela v tandemu z barvnimi v kotlovniškem hodniku ustvarjajo ritem, ki posameznega dela ne postavi nad drugega, ampak je namesto tega slutiti tiho demokratičnost vsega prikazanega.

Nehierarhičnost motivike razkriva nabor različnih fascinacij ujetih v objektiv. Avtorica skorajda voajersko posname izseke iz vsakodnevnih dogodkov in pripetljajev (cikel Tistikrat) ali žanrsko ovekoveči plesalkino gibanje. V slednje se vmešajo podobe t.i. lepih umetnosti. Kompozicijsko dovršena portretnost se meša z aktom, upodobitvijo narave, naravnih danosti. Vse slike pa povezuje igra svetlobe in sence, optičnih očaranj, ki v upodobitve vnesejo dodatno dimenzijo in samosvojo estetsko plat.

Razstavo lahko razumemo kot prikaz avtoričine prehojene poti. Iz domačega Kamnika jo je mahnila naokoli in se z malho, napolnjeno z izkustvom, spoznanji, poigravanjem s fotografskimi tehnikami in iščoč lastnega slogovnega izraza, ustavila – kje drugje kot v Kotlovnici. Na plano je dala sebe, svoje spomine in vsem pokazala svoje znanje, pridobljeno na, čeprav ne dolgi, pa kljub temu bogati, poti in jo ovenčala s prvo samostojno fotografsko razstavo.«

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve