Naslovnica / KOMENTARJI / Pisma bralcev / Pismo bralke: Kdo je kdo in kdo ni?

Pismo bralke: Kdo je kdo in kdo ni?

Pred dnevi sem izvedela, da  je pred časom na nekatere medije prišel dopis, ki med drugim omenja avtorsko in vsebinsko spornost (osebe iz Cerkve) biografskega leksikona, za katerega sem temeljne podatke kamniški knjižnici podarila pred leti.

Neprečiščeno, a digitalno obdelano gradivo o 320 osebah s širšega kamniškega področja z ok. 45.000 podatki, s katerim se je najprej ukvarjala delovna skupina in je bilo uporabljeno za spletna leksikona Gorenjci.si in Primorci.si, sem kamniški knjižnici podarila kot javno dobro. To obdarjenca razbremeni dolžnosti v zvezi z avtorskimi pravicami. Pred tem sem sklenila odkupno pogodbo s kranjsko knjižnico, ko pa je kamniška izrazila interes, sem od tega odstopila. Kamniška knjižnica je gradivo profesionalno uredila, vendar pa si ga je skupina ljudi, pripadnikov iste politične opcije in Cerkve, prilastila (odgovorna oseba direktorica mag. Breda P. Vukmir). Ti so bili poimensko navedeni kot avtorji. Ni pa bila naveden npr. dr. Demšar (župnik v Komendi). Slednji je svojo zbirko urejal po visokih strokovnih kriterijih za del Gorenjske, kopijo s posvetilom pa mi je podaril v 80. letih. To sem takrat izpostavila na več naslovih in je zame zaključena, drugih problemov, ki bi me zadevali, pa ni bilo.

Delež oseb, predstavljanih v gradivu, ki so bile v službi Cerkve, je velik. Vse do 20. stoletja so bili predstavniki Cerkve najbolj zaslužni za obnovo in napredek materialno in intelektualno obubožanega mesta, ter za šolanje izobražencev. Kriteriji za uvrščanje oseb v take leksikone so ustaljeni. Dosežki morajo biti obsežni, segati morajo preko meja domačega okolja ali ožje družbene skupine ter dolgotrajni ali izrazito izjemni.  Opazila sem, da je knjižnica dodala posameznike, ki so npr. služili le Cerkvi, predsedovali Orlom ipd., ker ne ustreza kriterijem. Občine, ki imajo biografske leksikone, take posameznike predstavljajo na župnijskih straneh.

Knjižnica je pred kratkim izdala Koledarček s povzetki življenjepisov, ki ga ocenjujem kot kakovostno gradivo te vrste, ki je brez prirejanja pošteno tudi do zgodovine.

S Kamniškim zbornikom zadnjih osem let ne sodelujem več zaradi nestrinjanja s konceptom ter šibko znanstvenostjo, ki je posledica selekcije virov in naslovnih tem. Pripravljena sem ponovno sodelovati, če bi se vrnil na raven, ki jo je imel pred prekinitvijo izhajanja, ko so ga študenti lahko navajali kot zaupanja vredni vir za diplomske naloge na fakultetah.

Mag. Vanda Rebolj, prof. ped. in  dipl. andr.
mat. in fiz., spec. pos. ved
svetnica

Opomba: 17. 10. 2019 se je na zgornji zapis z odgovorom odzvala Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik.
Odgovor si lahko preberete na povezavi: Kdo je kdo in kdo ni? Odgovor Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik na pismo bralke mag. Vande Rebolj

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve