Naslovnica / KOMENTARJI / Pisma bralcev / Pismo bralke: Nova kamniška sramota II.
Krivci za polemike o preši v parku Evropa. - Foto: FB profil Dušana Sterleta

Pismo bralke: Nova kamniška sramota II.

Pismo bralke Jane Andrović, ki je javno izrazila svoje mnenje, da se ne strinja s postavitvijo stare preše v parku Evropa, je vzbudilo burne polemike, odzive in tudi komentarje na družabnih omrežjih, med katerimi so številni žal tudi takšni, ki bi jih lahko imeli za nespodobne ali celo žaljive, saj so se nekateri komentatorji pri komentiranju spustili na povsem osebno raven.

Vseeno pa naša bralka Jana vztraja pri svojem mnenju, da je, četudi na novo pobarvana preša, v parku sramota za Kamnik, v odzivu na številne komentarje in odziv KD Priden možic, pa je zapisala:

Hvala Kamnik.info, da sedaj vem, kdo sploh je postavil kamniško sramoto sredi parka Evropa. Mislila sem, da je bila to občina. Tako pa so se akterji akcije kar sami javil. Vztrajam, da je ta stroj, kljub pobarvanju, v tem parku sramota. Pod objavo na facebooku sem prebrala kar nekaj žaljivih komentarjev in tudi v KD Priden možic, kot avtorji odgovora in postavitve tega “spomenika”, niso bili prizanesljivi do mene. Zato se mi zdi prav, da odgovorim.

Gospoda župana pa sprašujem, ali so postavljalci tega “spomenika” pridobili vsa potrebna soglasja? Če ne, ali to pomeni, da lahko vsakdo nek predmet, ki ga ocenjuje za pomembno dediščino, postavi na betonski podstavek v poljubni park v Kamniku ter to razglasi za spomenik občinskega ali celo državnega pomena, kar nakazujejo v KD Priden možic? Dobro, da so se akterji kar sami javili.

KD Priden možic me v svojem odgovoru skuša prikazati kot nekoga, ki mu ni mar za Kamnik oziroma ki ne ceni, kaj je Kamnik nekoč bil. Enako trdijo podporniki KD Priden možic v svojih komentarjih na FB, ki jim mimogrede manjka precej kulture.

Res je, da raje kot v preteklost gledam v prihodnost, in mi nostalgično spominjanje, kako velik je Kamnik nekoč bil, ne pomeni veliko, ker živim v današnjem svetu. Menim pa, da pomembna dediščina sodi v muzeje in na zato predvidena mesta , spomenikov pa se ne postavlja samovoljno v parke. Zakaj za ta stroj, če je tako pomemben, in ostalo dediščino, če je ta tako pomembna, ne poskrbi Muzej na Zapricah? Mislim, da je temu mesto tam.

Da, moti me, ko KD Priden možic v odgovoru napiše, da so se pač sami tako odločili. Ali s tem priznavajo, da je to črna gradnja?

Moti me tudi, ko pozivajo tudi druge občane, da vzamejo stvari v svoje roke in sami začnejo urejati stvari po svoje. Ali je res tako, da naj vsak stvari začne urejati po svoje? Ali ni to neposredni poziv k črnim gradnjam? Kam takšno samovoljno urejanje vodi, si lahko vsi ogledamo v Godiču. Tudi tam je nekdo začel stvari urejati po svoje kot predlaga KD Priden možic. Gospod župan, ali takšna ravnanja podpirate?

Odgovor KD Priden možic berem kot odgovor užaljene skupine posameznikov, ki jih prej nihče ni poslušal, sedaj pa vračajo udarec. Po pravici povedano, me je strah, ker ne vem kako daleč je ta skupina pripravljena iti. Ker sem se upala postaviti vprašanja, sem že bila deležna diskreditacije, žaljenja in neargumentiranega napadanja na osebno raven. Verjetno se bo to nadaljevalo. Upam, da se bodo podporniki samovoljnega postavljanja spomenikov tu ustavili in da me ne rabi biti strah ponoči hoditi po naših ulicah.

Zato je v Kamniku bolje biti tiho in gledati stran. Ker je tako varneje. Žalostno za naše mesto, da ne smeš povedati svojega mnenja brez da bi bil deležen žaljenja.

Sedaj vem, zakaj so mi prijatelji javno izpostavljanje odsvetovali. V Kamniku cesar očitno ni nikoli gol in je vedno  v najlepših oblačilih.

Ne glede na vse govoričenje, park še vedno potrebuje celostno ureditev. Upam, da se vsaj tu strinjamo.

Lep pozdrav,
Jana Andrović