Naslovnica / KOMENTARJI / Pisma bralcev / Pismo bralke: Zakaj ste nam vzeli dopoldansko telovadbo v Zdravstvenem domu Kamnik?

Pismo bralke: Zakaj ste nam vzeli dopoldansko telovadbo v Zdravstvenem domu Kamnik?

V uredništvo portala Kamnik.info smo prejeli pismo bralke Marinke Mošnik, ki direktorja Zdravstvenega doma Kamnik sprašuje, zakaj je bila v ZD Kamnik  ukinjena dopoldanska telovadba.

 

Spoštovani gospod dr. Sašo Rebolj, direktor Zdravstvenega doma Kamnik!

Zakaj ste nam vzeli dopoldansko telovadbo?

Pred devetnajstimi leti sem začela hoditi na redno tedensko samoplačniško telovadbo v Zdravstveni dom Kamnik. Vaje za hrbtenico smo v skupinah od ca. 10 do 14 udeležencev izvajali pod vodstvom usposobljenih fizioterapevtk iz ZD Kamnik. Sprva so bile vaje le v popoldanskem času, na veliko veselje nas, ki smo starejše, upokojene in tudi precej oddaljene od Kamnika, pa je bil omogočen termin v dopoldanskem času, ob deveti uri.

Konec avgusta 2019 pa smo prejele obvestilo kolektiva fizioterapevtk ZD Kamnik, da dopoldanske telovadbe ne bo več, da bo le še popoldan in še to ne v zdravstvenem domu, pač pa v mali telovadnici GSŠRM (Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik).

To je bil za mnoge od nas šok! Zavedati se je treba, da udeleženke te telovadbe nismo mlade, v večini smo stare od 65 do ca 85 let, da smo zjutraj sveže in spočite in kot take z veseljem odhajale na telovadbo, po njej pa smo se rade družile še ob klepetu ob kavi. Ta telovadba je bila za nas zelo pomembna. Prav tako druženje. Oboje za zdravje starejše populacije.

Vsepovsod se govori in piše, da se je treba gibati, da z gibanjem ohranjamo zdravje. Tega se zavedamo in mnoge med nami so s težavo prišle do telovadnice, a smo se vedno vsaka po svojih močeh trudile opraviti vaje kar se da kvalitetno. Všeč nam je bilo, ker so se fizioterapevtke menjavale in smo tako vsak teden delale drugačne vaje z drugačnim pristopom. Pohvaliti moram njihovo delo!

Čeprav vaje zelo pogrešam, mi pozna popoldanska ura ne ustreza, pa mnogim drugim, s katerimi sem se pogovarjala,  tudi ne. Sedaj je jesen, prihaja zima, dnevi so vse krajši; mnoge med nami se zaradi takih ali drugačnih zdravstvenih problemov popoldan počutijo slabše, nekatere tudi slabše vidijo,  zato nas tema in poledenele ceste odvračajo od poznopopoldanskega odhoda od doma. Nismo vse iz Kamnika, prihajamo iz Tuhinja, Most, Podgorja, Šmarce in od drugod.

Mislim, da bo prišlo do velikega osipa, kar bi se po mojih izračunih poznalo tudi pri financah ZD Kamnik. Mesečni prispevek znaša 25 evrov na osebo.  Pa ni problem denar –  problem je, da ste nam vzeli dopoldansko telovadbo!

V imenu prizadetih vas, gospod direktor, lepo prosim, da nam odgovorite, zakaj je prišlo do te spremembe in če obstaja kakšna možnost, da se dopoldanska telovadba znova omogoči?

Vse dobro in lep pozdrav,
Marija Mošnik