Naslovnica / Napovedi in obvestila / Po pomoč pri opeklinah v Belo štacunco Kamnik

Po pomoč pri opeklinah v Belo štacunco Kamnik

Medicinski med pomaga

V marsikateri hiši v teh dneh že diši po domačem pecivu, ki bo prihajajoče praznike še polepšalo. Medenjaki, ingverjevi ali čokoladni piškoti, cimetove zvezdice … Če pa veščim rokam domačih slaščičark pomagajo mali pomočniki, lahko peka postane prava družinska avantura. Nikar pa pri tem ne pozabimo na varnost. Ste vedeli, da se doma zgodi kar 30 odstotkov vseh nezgod? Kako ravnati, če staknemo opeklino, ko neprevidno zgrabimo vroč pekač ali se nerodno dotaknemo notranjosti vroče pečice?

Površinske opekline

Pri peki se najpogosteje poškoduje le vrhnja plast kože. Koža pordi in zmerno boli, lahko tudi rahlo oteče, mehurji navadno ne nastanejo; v nekaj dneh se odlušči brez posledic. Če pa imamo opravka z globljimi opeklinami, se lahko pojavijo tudi mehurji in hude bolečine.

Ko opeklino začutimo, moramo ravnati hitro. Poškodovani del telesa postavimo pod hladno tekočo vodo ali potopimo v kopel. Voda naj ima približno 15 stopinj C, hladimo pa 15 minut, pri otrocih 10 minut, oziroma toliko časa, da poškodovanec bolečine ne čuti več.

Nanesimo medicinski med

Po hlajenju na poškodovano kožo nanesimo Vivamel. Glavna sestavina vseh izdelkov za celjenje ran Vivamel je medicinski kostanjev med.  Med,  ki pride v stik z rano, mora biti namreč sterilen, sicer tvegamo dodatne okužbe. Zato običajen, kuhinjski med ni primeren. Pri površinskih opeklinah priporočamo medicinski kostanjev med v tubi (Vivamel TUBA). Pri hujših opeklinah priporočamo Vivamel ALGINAT.

 Kako deluje medicinski kostanjev med?

Razlaga, zakaj medicinski med uspešno celi rane, se skriva v njegovi sestavi. Ima namreč nizko vsebnost vode in visoko vsebnost sladkorjev. Ko pride na rano, v njej povzroči visoko osmotsko aktivnost in s tem zelo neugodne pogoje za rast in razmnoževanje mikroorganizmov. Vse skupaj zelo pospeši čiščenje, deluje protivnetno in spodbudi lokalni imunski odziv. Poleg tega se kostanjev med od ostalih razlikuje po visoki vsebnosti tistih vitaminov, elementov, encimov in drugih proteinov, ki so ključni za celjenje ran (vitamin C, kolagen, prolin, mangan, kalij, kalcij, cink, glukoza oksidaza, kinurenska kislina), ki dodatno pospešijo celjenje ran.

Ne le za opekline

Obloge za rane Vivamel, predvsem Vivamel TUBA je zaradi univerzalnosti, hitrega in učinkovitega delovanja postal nepogrešljiv del prav vsake domače lekarne. Popolnoma naraven izdelek lahko brez oklevanja nanesemo na vsako rano, saj z njim ne moremo narediti napake ali rani škodovati. Z medicinskim kostanjevim medom namreč poleg opeklin dokazano uspešno celimo odrgnine, ureznine, kronične ter globoke rane in rane po poškodbah ter čistimo ognojke in tujke.

Bela štacunca je nekaj posebnega; le če jo boste obiskali, boste vedeli, zakaj…

Poiščite nas v Kamniku, na Ljubljanski cesti 4F.

Tosama d.o.o.

 

X