Naslovnica / NOVICE / Podgorci dočakali poslovilno vežico

Podgorci dočakali poslovilno vežico

Po štirih desetletjih idej in čakanja, so tudi v KS Podgorje slednjič le dočakali dan, da imajo ob cerkvi svetega Miklavža svojo poslovilno vežico.

Današnji dan je bil v Podgorju še posebej slovesen, saj so dopoldne ob cerkvi sv. Nikolaja oz. Miklavža, kot mu rečemo po domače, svojemu namenu predali mrliško vežico, na katero so Podgorci čakali več kot štiri desetletja. KS Podgorje je bila namreč še do nedavnega namreč edina krajevna skupnost v občini Kamnik, ki ni imela svojega poslovilnega prostora.

Poslovilne vežice pa najbrž Podgorci ne bi imeli še danes, če ne bi, pod zagnanim vodstvom Sveta krajevne skupnosti, ki jo vodi predsednik Grega Cvirn, stopili skupaj in lično urejenega ter v prostor lepo umeščenega poslovilnega objekta med cerkvijo in mežnarijo, ne financirali pretežno z lastnimi sredstvi in pomočjo sponzorjev.

Maša in blagoslov vežice

Slovesnost ob predaji mrliške vežice namenu, se je začela z nedeljsko mašo v podgorski cerkvi sv. Miklavža, ki pa je bila danes mnogo premajhna za vse krajane in krajanke ter goste, ki so se z vseh strani zgrnili na razgledno vzpetino ob cerkvi nad, če ne že ravno najdaljšo slovensko, pa zagotovo najdaljšo kamniško vasjo.

 

Po koncu maše so se prisotni zbrali pred novim objektom, kjer jih je pozdravil predsednik KS Podgorje Grega Cvirn ter se je v nagovoru vsem, ki so na kakršen koli način pomagali in prispevali k realizaciji dolgoletnega projekta in več desetletij stare želje številnih krajanov, iskreno in od srca zahvalil z besedami:

vezica-podgorje-16

»Hvala vam za podporo in hvala vsem sodelavcem, prijateljem in znancem, ki sem vam težil. Težil pa sem v skupno dobro vseh. Dovolite mi, da vam povem, da me kot predsednika krajevne skupnosti danes veseli tudi blagoslov križa, ki naj nas varuje na naših poteh in vedno spremlja. Vem, da se kdaj med nami pojavijo nesoglasja, a ob pogledu na križ se moramo zavedati, da nam zamere, slaba volja, opravljanje ne bodo prinesli upanja v lepše in boljše. Le križ, ki ga resnično sprejmemo, nam bo podelil moč v lepši jutri. Zavedam se, kot človek, ki že dolga leta dela za varnost voznikov, da je izrednega pomena tudi varnost v prometu. Zato sem se skupaj s krajani in člani Krajevne skupnosti Podgorje vesel obnovitev del na cestni infrastrukturi – obnovljen rondo. Upam, da ste tudi vi veseli. Dragi sovaščani, prijatelji, cenjeni gostje, danes smo dokazali, kako pomembno je sodelovanje vseh v vasi. Dokazali smo, da je mogoče s poštenim, iskrenim in vztrajnim delom doseči tudi tisto, kar so si mnogi pred nami le upali in si želeli. Pred nami so že novi izzivi. Vse vas vabim k podpisu predpogodb za obnovo ceste skozi vas Podgorje. V oktobru se bomo zglasili pri vas. Ne gre za mojo ali tvojo varnost, ampak varnost vseh nas. To si zaslužimo in smo dolžni dati mlajšim generacijam. Verjemite, dragi vaščani, krajevna skupnost je lahko uspešna le toliko, kot je povezana in enotna. Hvala vsem, ki se tega zavedate, tistim, ki pa v tem vidite slabo, je danes nova poslovilna vežica lahko dokaz uspešnega povezovanja. Hvala, ker ste prišli in se odzvali našemu vabilu.«

Dolga pot od ideje do realizacije

Ideja o podgorski mrliški vežici je namreč stara že vsaj štirideset let, če ne še več, realizirana pa je bila šele letos. Brez zadrege lahko rečemo, da je gre zasluge za realizacijo projekta pripisati brez težav predvsem zdajšnjemu vodstvu krajevne skupnosti, ki je s trmasto voljo v izvedbo projekta vložilo nemalo truda in časa ter tudi lastnih sredstev, s čemer so uspeli premagati tudi začetno nejevero in dvom nekaterih sokrajanov, ki v to, da bodo kdaj dočakali lastno poslovilno vežico, ali pa tudi kaj drugega, česar si v Podgorju želijo, že dolgo niso več verjeli.

S prostovoljnimi prispevki so do sredine maja Podgorci uspeli zbrati nekaj malega manj kot 27.000 evrov, s čemer so najverjetneje razbili tudi kak star, šaljiv mit o pregovorni podgorski „ohrniji“, saj so uspeli sofinancirati slabo polovico izgradnje poslovilne vežice, preostalo dobro polovico (54,7%), pa je primaknila Občina Kamnik.

vezica-podgorje-6

Pri gradnji poslovilnega objekta je bilo potrebno upoštevati stroge kulturno-spomeniške smernice, mrliška vežica pa je izdelana pretežno iz naravnih materialov, kamna, lesa in štokanega betona, ki spominja na kamen. Prostorsko je objekt razdeljen na klimatiziran poslovilni prostor in čajno kuhinjo ter sanitarije, predprostor pa pokriva nadstrešek.

 

Prisotne na slovesnosti, ki je bila popestrena z glasbo citer, sta pozdravila tudi podžupan Igor Žavbi ter poslanec Državnega zbora Matej Tonin, po blagoslovu novega objekta ter simboličnem prerezu traku, pa so se zbrani v procesiji družno napotili proti razpotju z glavno cesto.

vezica-podgorje-28

Blagoslov križa na razpotju

Razen z novo mrliško vežico se Podgorci namreč od danes ponašajo tudi z novim razpelom, ki so ga postavili na razpotju, ki vodi v njihovo vas. Znamenje je na tem mestu stalo že pred drugo svetovno vojno, nekaj krajanov pa se ga je odločilo, da ga postavijo na novo.

vezica-podgorje-40

 

Procesijo so s poskočnimi takti pričakali člani Mestne godbe Kamnik, ki so se pred dnevi vrnili z Visa, tako da lahko rečejo, da so bili letos na turneji od morja do Podgorja, nato pa je sledil blagoslov ponovno postavljenega znamenja, ki mu je sledilo sproščeno druženje pod šotorom, ob bogati pogostitvi in zabavi z ansamblom Viharnik.

vezica-podgorje-71

 

Slovesnost ob predaji mrliške vežice namenu in blagoslov križa so s svojimi nastopi popestrili in polepšali: citrarke Katja Vodlan, Tina Narat in Eva Poglajen, citrar Tomaž Plahutnik, pevki Tanja Ocepek in Ana Kutnar, operni pevel Marko Kobal ter Kvarte Ultima, narodne noše, pritrkovalci in člani Folklorne skupine Kamnik, godbeniki Mestne godbe in Veteranske godbe Mengeš ter seveda tudi ansambel Viharnik, ki je z veselimi vižami poskrbel za prijetno druženje pod šotorom.