Naslovnica / KULTURA / Podoknica Maistru

Podoknica Maistru

“Pozdravljeni v mestu, ki ga obdajajo pisana polja, v mestu, kjer doma je dobra volja, v mestu kjer v nebo kipe planine in kjer so vedre neba sinjine in v mestu kjer zala so dekleta in kjer naj petje fantov v vas odmeva.”

S temi besedami so bili zbrani nagovorjeni na že šestnajsti Maistrovi podoknici po vrsti. Podoknica je bila pred 15. leti prvič pripravljena z namenom, da bi z njo opozorili na zapuščeno in propadajočo rojstno hišo najslavnejšega slovenskega generala, ki je z znamenitimi besedami razglasil Maribor in celotno spodnjo Štajersko za slovensko. Maistrova rojstna hiša je sedaj obnovljena in je dom raznoraznih generalovih predmetov, razstav in dogodkov, jutri pa muzej na široko odpira vrata prav za vse, ki bi si želeli pokukati v njeno notranjost.

Podoknice se je, v imenu Občine Kamnik, udeležil tudi podžupan dr. Jernej Markelj, ki se je članom Delavskega kulturnega društva Solidarnost zahvalil za njihov trud ter jim čestital ob 100 letnici delovanja.

DKD Solidarnost je dan pred Maistrovim rojstnim dnevom pripravilo prav prijeten kulturni dogodek s poezijo in petjem, vabijo pa tudi na svoje naslednje prireditve.

 

Laura Hribar