Naslovnica / ŠPORT / Pogovor s Tomažem Mencingerjem, predsednikom Nogometnega kluba Kamnik

Pogovor s Tomažem Mencingerjem, predsednikom Nogometnega kluba Kamnik

Tomaž Mencinger je pred meseci prevzel funkcijo predsednika kamniškega kluba. V intervjuju za naš portal je med drugim spregovoril o svojem delu, prihodnosti kluba, članski selekciji in še čem.

Kako dolgo ste že predsednik NK Kamnik?
Od aprila letos.

Se morda spomnite, koliko predhodnikov ste imeli?

Odkar spremljam klub so se zvrstili štirje različni predsedniki kluba, predzadnja dva sta bila na položaju vsak kakšno leto. Zadnji (Martin Vengust, op.p.) je vztrajal malo dlje, po dveh letih je odstopil zaradi zdravstvenih težav. Z razlogi za menjave preostalih treh nisem seznanjen.

Kako se postane predsednik majhnega kluba, kakršen je naš?

V mojem primeru me je kontaktiral takratni predsednik in me vprašal, če želim prevzeti njegovo funkcijo. Po krajšem premisleku sem privolil, protikandidata na volitvah nisem imel. Lastnosti dobrega predsednika sta predvsem vizija in volja do dela. Moraš biti vztrajen, kjer je to potrebno in dosegati cilje, ki si jih zadaš. Če se držiš teh smernic, se bodo stvari prej kot slej zgodile. Ljudje pač tako funkcionirajo.

Kaj se je v klubu spremenilo v času od vašega prihoda?

Vpeljal sem nekaj sprememb, predvsem na področju povezanosti članov kluba, med drugim smo tako po nekaj letih znova organizirali zaključni piknik ob koncu sezone. Za popestritev dogajanja na igrišču in ob njem, smo na zadnji domači tekmi kadetov in mladincev v sezoni organizirali prihod igralcev na igrišče v spremstvu mlajše selekcije, dodali smo tudi uradnega napovedovalca – glede na dober odziv bomo to še kdaj ponovili. Trenutno je v pripravi celovita marketinška strategija s katero bomo v bližnji prihodnosti pristopali do sponzorjev, zadnje čase jih namreč ni bilo prav veliko. Ena od prioritet je tudi privabljanje čim večjega števila mladih nogometašev, le-ti so temelji na katerih lahko nato gradimo.

Pred nekaj leti je bil v našem mestu ustanovljen NK Virtus Kamnik – zakaj dva nogometna kluba?

Na Virtus gledam kot na nekakšen »podaljšek« radomeljskega kluba. Radomlje so precej manjše od Kamnika in imajo posledično precej manjšo bazo potencialnih nogometašev. To je bil najverjetneje eden izmed glavnih motivov za ustnanovitev Virtusa. Seveda pa je lahko moja predstava povsem napačna.

Vam novonastali klub predstavlja konkurenco? Dobivate manj novih članov?

Pravzaprav nam članstvo zadnji dve leti raste, nogometne krožke na kamniških šolah namreč povečini še vedno organizirajo naši trenerji. Naši nogometaši po včlanitvi v klub načeloma ne prestopajo k Virtusu in obratno.

Se najboljši pogosto odločajo za odhod v bližnje Domžale in Radomlje?

Odhodi se dogajajo – igralci enostavno iščejo boljši klub, boljše pogoje za trening. Osebno sem sicer mnenja, da je bolje vsak konec tedna igrati 90 minut za nekoliko slabši klub, kot da si na igrišču le 20 ali 30 minut na teden. V močnejših klubih kot so Domžale oz. Radomlje, je konkurenca za mesta v ekipi (razumljivo) precej večja kot pri nas, a dejstvo, da mladi igralci za razvoj potrebujejo predvsem obilico igralnega časa, je še vedno neizpodbitno.

Kot spremembo ste navedli tudi pristopanje do sponzorjev.

Res je, klub se s tem sistematično ni ukvarjal dve leti, z nastopom mojega mandata se je to spremenilo. Kot sem že omenil, bo do začetka septembra pripravljen tudi resen marketinški paket – jasno bo razvidno kaj je na voljo, koliko kaj stane. Tega v klubu, kolikor vem, prej ni bilo. Imamo tudi seznam potencialnih sponzorjev, do katerih nameravamo pristopiti in jim predstaviti zgodbo o sodelovanju. Upam in verjamem, da bomo v večini primerov uspešni. S sponzorskim denarjem bomo izboljšali pogoje za delo, najeli dodatne trenerje … Pomagali klubu, da raste.

Morda veste, kaj se je dogajalo v klubu pred leti, ko je razpadla članska selekcija?

Ne. Takrat je bilo moje sodelovanje s klubom bolj kot ne omejeno na plačevanje vadnin za sinova. Glede na številne menjave funkcionarjev in razpad članske ekipe je očitno, da ni bilo vse v najlepšem redu. Ne poznam podrobnosti, tako da to težko komentiram.

Kdaj bo NK Kamnik spet dobil člansko ekipo, kakšni so načrti za prihodnost?

Skoraj zagotovo že v naslednji sezoni (2018/19). Ekipa bo v popolnosti bazirana na domačih igralcih, sestavljali jo bodo (zdajšnji) mladinci in nekaj trenerjev – večina jih je še relativno mladih in lahko igrajo. Začeli bomo v peti ligi (2. MNZ Liga Ljubljana), v kakšnih petih letih pa bi radi prilezli do tretje lige (3. SNL – center). Energija v klubu je prava in mislim, da nam lahko uspe našo zgodbo odviti v pozitivno smer.

Pripravil: Vitja Bizjak

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve