Naslovnica / NOVICE / Pojasnilo: Mestna sramota: Osrednji kamniški spomenik NOB se lahko vsak čas podre

Pojasnilo: Mestna sramota: Osrednji kamniški spomenik NOB se lahko vsak čas podre

Naj sprva poudarimo, da je bilo obvestilo, ki opozarja na možnost porušitve, nameščeno 4. avgusta 2022 in zato v luči razjasnitve nejasnosti na navedbo avtorja članka: »Marsikaterega obiskovalca, ki se je sprehodil mimo spomenika, ki že lep čas domala kriči po temeljitih vzdrževalnih delih, pa je v teh dneh neljubo presenetilo stanje samega spomenika, še bolj pa »varnostna okrasitev« z napisom, s katerim Občina Kamnik opozarja na grozečo nevarnost, da gibanje v območju spomenika ni varno, saj obstaja možnost porušitve« v nadaljevanju podajamo vljudno pojasnilo Občine Kamnik vsem obiskovalcem, ki jih je neljubo obvestilo presenetilo šele po nekaj mesecih. Pri tem naj poudarimo, da je občinska uprava vedno na voljo za dodatna pojasnila občankam in občanom, ki lahko vprašanja, pobude in predloge podajo tako po pošti na naslov Občina Kamnik, Glavni trg 24, 1240 Kamnik ali po elektronski pošti obcina@kamnik.si. Veseli bomo vsake vaše pobude ali predloga, kako izboljšati našo lokalno skupnost, Občina pa bo, seveda v skladu s finančnimi možnostmi, to tudi upoštevala.

V mesecu maju 2022 nas je pristojna konservatorka iz ZVKDS – OE Kranj opozorila, da je pri rednem pregledu skulptur opazila večje razpoke v bronu in na betonskem podstavku na spomeniku NOB,  avtorja Draga Tršarja. Spomenik stoji v parku Evropa v središču  Kamnika in je vpisan v Register kulturne dediščine pod evidenčno številko  EŠD 5236.

Na Občini Kamnik smo nemudoma  organizirali sestanek, ki je bil namenjen seznanitvi s kritično situacijo. Restavrator je skupaj s pristojno konservatorko in restavratorko iz ZVKD  OE Kranj opravil ogled in prve – preliminarne preiskave (elaborati – poročilo  in fotografije v prilogi). Spomenik akademskega kiparja Draga Tršarja je poškodovan do te mere, da predstavlja resno  nevarnost za obiskovalce parka, območje je, kot že navedeno od 4. avgusta 2022 dalje zavarovano s trakom in opozorilnim napisom, stanje spomenika  pa zahteva interventni poseg. Komisija  za bronaste skulpture (ki je bila pred kratkim imenovana v okviru Restavratorskega centra) je bila seznanjena s problematiko, ravno tako tudi avtor, akademski kipar Drago Tršar. S strani ZVKDS OE Kranj je bila podana pobuda, da se čim prej pripravi ustrezna dokumentacija – elaborati, s katerimi bo definiran način in obseg obnove, seveda v sodelovanju z ZVKD in Komisijo za bronaste skulpture Restavratorskega centra. Na osnovi tega bo možna  končna ocena  stroškov celotne obnove in restavriranja.

Po mnenju stroke bo skulpturo (bronasti del spomenika) treba demontirati (verjetno celo strokovno razrezati na več delov) in odpeljati v delavnico, kjer bo možno opraviti natančen pregled stanja in izvesti potrebna restavratorska dela. Pristojna konservatorska svetnica dr. Renata Pamić  iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine OE Kranj je opozorila, da se mora že pri demontaži in prestavitvi spomenika postopati strokovno in  v skladu z izdanimi kulturno varstvenimi pogoji, ki smo jih pridobili takoj potem, ko smo bili seznanjeni s stanjem spomenika.

Informativna ponudba za prestavitev in deponiranje spomenika, ki smo jo že pridobili, je  zelo visoka (preko 40.000 evrov), Občina Kamnik pa za to trenutno nima zagotovljenih sredstev.

Zaradi nevarnosti zrušitve bo treba bronasto skulpturo čim prej demontirati in odpeljati na primeren prostor. Bronasta skulptura je namreč v zelo slabem stanju, zlasti spodnji del je močno razpokan; vsaka nestrokovna poteza pri premikanju  pa lahko povzroči zrušitev – zlom  – uničenje, zato so postopki te izvedbe zahtevnejši in seveda tudi dražji, saj jih lahko opravijo samo  za to usposobljeni izvajalci.

Občina Kamnik se zaveda likovne in kulturne vrednosti  spomenika, ki predstavlja pomembno delo tega priznanega slovenskega avtorja, hkrati pa vrhunsko dopolnjuje ambient mesta v parku Evropa, ki se nahaja tik ob starem mestnem jedru in je pravzaprav  pomemben element prepoznavne mestne vedute. Vsekakor gre tudi v slovenskem merilu za vrhunsko  in prepoznavno umetniško delo, zato pričakujemo tudi finančno pomoč države.

Na Občini Kamnik smo že pričeli z zbiranjem podatkov in gradiva, ki ga posredujemo v prilogah. V začetku decembra smo dogovorjeni za sestanek s pristojnimi na Ministrstvu za kulturo glede reševanja te problematike in možnosti sofinanciranja države.

Matej Slapar, župan Občine Kamnik

Priloge:

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve