Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Poklicni podžupan Občino Kamnik stane 100.000 € na mandat

Poklicni podžupan Občino Kamnik stane 100.000 € na mandat

Ob nedavnem imenovanju dveh kamniških podžupanov, predvsem pa ob informaciji, da bosta oba podžupana svojo funkcijo opravljala profesionalno, je bilo med Kamničani zaznati tudi dobršno mero skepse in negodovanja. Ni jih namreč malo, ki menijo, da Občina Kamnik dveh poklicnih podžupanov ne potrebuje, oz. da sta dva poklicna podžupana za občino predraga. – Če bi imela Občina Kamnik le enega poklicnega podžupana, bi v enem mandatu lahko prihranila več kot 100.000 evrov.

Župan Marjan Šarec, ki je imenoval oba podžupana, je ob imenovanju drugega podžupana, kar je bil eden izmed pogojev koalicijske pogodbe z NSi, svojo odločitev pojasnil, da nepoklicnemu županu pripada polovica plače, vendar svoje delo, kot nekakšno »popoldansko obrt«, povečini opravlja le izven običajnega delovnega časa, medtem ko je poklicni podžupan stalno prisoten in lahko naredi precej več, kot bi sicer, če bi delo opravljal le v svojem prostem času.

Zaradi številnih nejasnosti, govoric in ugibanj smo Občino Kamnik zaprosili za konkretne podatke o prejemkih obeh podžupanov, ki nam bodo pomagali razjasniti, koliko nas poklicni oz. nepoklicni podžupan v resnici stane.

V prihodnosti naj bi bila plača obeh podžupanov v enaka, trenutna razlika je v tem, da podžupan Igor Žavbi svojo funkcijo že opravlja poklicno, medtem ko je podžupan Matej Slapar trenutno še »popoldanski« podžupan. To je dobrodošlo, saj lahko kar na konkretnem primeru vidimo razliko v stroških med profesionalnim in neprofesionalnim županom.

Po podatkih, ki smo jih prejeli od Občine Kamnik je funkcija podžupana v naši občini, razvrščena v 38. plačilni razred, katerega vrednost, v skladu z določili Zakona o sistemu plač v javnem sektorju, trenutno znaša 1.853,35 €* bruto, oz. 1.201,78 € neto. Takšna je tudi plača (brez morebitnih dodatkov), ki jo bo prejel podžupan Igor Žavbi, ki svojo funkcijo od 1. 11. 2014 opravlja poklicno.

Za Mateja Slaparja, ki trenutno opravlja funkcijo podžupana še kot nepoklicni funkcionar, velja določilo, da je upravičen do plačila 50 odstotkov navedene vrednosti, se pravi 926,68 € bruto, ko pa bo začel opravljati funkcijo kot poklicni funkcionar, pa bodo njegovi prejemki enaki.

Iz navedenega je razvidno, da je poklicni podžupan, ki hodi vsak dan v službo, za polovico dražji od nepoklicnega župana, ki svoje delo opravlja zgolj v prostem času, vprašanje pa je, če nepoklicni župan dejansko tudi opravi polovico dela, ki bi ga opravil, če bi hodil na »šiht«.

Razlika v stroških med poklicnim in nepoklicnim županom: 

Letna plača poklicnega podžupana 22.240,20 € + dodatki
Letna plača nepoklicnega podžupana 11.120,10 € + dodatki

Razlika: 11.120,10 € na leto, oz, 44.480,40 € v štirih letih kolikor traja mandat.

Opomba: V kolikor bi imela Občina Kamnik samo enega poklicnega podžupana, bi v enem mandatu, upoštevaje dodatke in dejanske stroške delodajalca, lahko prihranila več kot 100.000 €

Če bosta kamniška poklicna podžupana upravičila razliko v stroških med poklicnim in nepoklicnim podžupanovanjem, oz. svojo 100.000 € vredno mandatno težo, bo pokazal šele čas. Zaenkrat oba kažeta precejšnjo zagretost in zagnanost za delo, pokrivata pa tudi pomembni področji, Žavbi družbene dejavnosti, Slapar turizem in podjetništvo, na katerih bi se dalo v prihodnosti zagotovo marsikaj narediti, predvsem pa izboljšati.

In da se razumemo, pričujoči članek ni v nobenem primeru mišljen kot kritika kateregakoli izmed kamniških podžupanov, ki se še nista imela priložnosti dokazati, in za katera verjamemo, da bosta svoje delo opravljala z vso odgovornostjo in po svojih najboljših močeh. Odpira le nekoliko drugačen, davkoplačevalski pogled na funkcije, ki so vse prevečkrat predmet političnega preigravanja, saj niso le odgovorne in častne, ampak predstavljajo za občino tudi precejšen ter mogoče tudi nepotreben strošek.

* Ob tem ne smemo spregledati, da dejanski stroški delodajalca za polno podžupansko plačo znašajo 2.151,74 EUR   . (Izračun narejen s pomočjo aplikacije na strani http://www.findinfo.si/Orodja/ObracunPlac.aspx)

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve