Naslovnica / KULTURA / Poletne likovne in glasbene delavnice v samostanu Mekinje

Poletne likovne in glasbene delavnice v samostanu Mekinje

Otroci z smislom in željo po ustvarjanju so ta teden našli pravo dejavnost zase v mekinjskem samostanu, kjer potekajo likovne delavnice in poletna šola stare glasbe.

Likovne delavnice organizira Likovno društvo Senožeti – Galerija Dika Kamnik, mali umetniki pa štejejo od osem do dvanajst let. Vsak dan ustvarjajo z drugimi materiali ter na drugo temo, danes pa jih je mentorica popeljala v svet knjige in stripa.

Skupaj so prebrali zgodbo, sedaj pa izdelujejo strip, ki bo pripovedoval odlomke le-te. Vzdušje v delavnici je sproščeno, vendar izredno umirjeno, neznačilno za otroke teh let. Otroci so namreč tako osredotočeni na svoje umetnine, da je kakšno informacijo ter morda izjavo prav težko pridobiti, vsak od njih pa je bil pripravljen pokazati svoje risbe na katere so upravičeno ponosni. Razstava izdelkov bo odprta nekaj dni po zaključenem Kamfestu v prostorih samostana Mekinje.

Na drugem koncu ogromnega samostana pa poteka še ena delavnica, ki je pravzaprav prava poletna šola. Zavod Slovenski baročni orkester namreč izvaja poletno glasbeno šolo z imenom BaroKam, ki je namenjena učencem nižjih in srednjih glasbenih šol ter ljubiteljem glasbe renesanse in baroka, glasbeniki pa se učijo pod mentorstvom Egona Mihajloviča – čembalo in petje, Nevenke Tršan Hočevar – kljunasta, baročna in prečna flavta ter Kaje Kapus – baročno violončelo. BaroKam organizira tudi koncerte, udeleženci poletne šole pa bodo nastopili v petek v prostorih samostana Mekinje.

Laura Hribar