Naslovnica / KULTURA / Popotovanje “K svetlobi” Barbare Demšar

Popotovanje “K svetlobi” Barbare Demšar

V galeriji Pogled je na ogled slikarska razstava Barbare Demšar – K svetlobi.

V četrtek, 9. novembra 2017, je bila v galeriji Pogled v Kamniku odprta razstava slik Barbare Demšar, slikarke iz Škofje Loke, ki je leta 1997 diplomirala na oddelku za likovno pedagogiko na Pedagoški fakulteti v Ljubljani pri prof. Hermanu Gvardjančiču. Izpopolnjevala se je v Cité Internationale Des Arts, v Parizu, Francija, 2001, in Vermont Studio Center, Johnson, Vermont, ZDA, 2002.

Barbara Demšar

Za svoje delo je prejela številne pohvale, priznanja in nagrade (20) v Sloveniji, na Hrvaškem in v ZDA. Leta 2002 je prejela Groharjevo štipendijo, ki jo od leta 1980 podeljujeta Združenje umetnikov Škofja Loka in Občina Škofja Loka. Štipendijo je prejela za cikel Poti, ustvarjen v pariškem ateljeju. Pripravila je preko 20 samostojnih razstav, sodelovala pa je na več kot sto skupinskih razstavah doma in v tujini. Živi in ustvarja kot svobodna umetnica v Škofji Loki

Delo Barbare Demšar je predstavila kustosinja Medobčinskega muzeja Kamnik, ki je ob odprtju razstave dejala: “Ob Barbarinih slikah vstopamo v svetove, ki so bili sprva močno obarvani, vedri, kjer so simboli lestev in sonc beležili umetničino vsebino, ki jo od prvih ciklov dalje dopolnjuje in izpoveduje. Rdeče in rumene in okraste so nam sprva kazale pot po lestvah v tiste druge, odprte svetove, kjer se odpirajo tople zgodbe, kjer je dovolj svetlobe za vsakega. Pred nami so polno ožarjene pokrajine, zdaj polne simbolov, drobnih znamenj, pogosto se javlja znak neskončnosti, kot je neskončno polje sveta, v katerega je umetnica vstopila.”.

 

Razstava bo v galeriji Pogled, ki se nahaja nad prostori galerije Miha Maleš, na ogled do 11. decembra 2017.