Naslovnica / NOVICE / Pošti Stahovica grozi dokončno zaprtje

Pošti Stahovica grozi dokončno zaprtje

Pošta 1242 Stahovica, ki zaenkrat še gostuje v gasilskem domu v Stranjah, naj bi se, predvidoma še letos, dokončno zaprla oz. preoblikovala v t.i. »pismonoško pošto«.

Kot je navedeno v gradivu za prihodnjo sejo Občinskega sveta Občine Kamnik, Pošte Slovenije načrtuje, da se pošta 1242 Stahovica še v letošnjem letu preoblikuje tako imenovano pismonoško pošto. To pomeni, da pošte z uradom in okencem ne bi bilo več, prebivalci pa bi vse storitve opravljali pri pismonoši, bodisi v avtu, ki naj bi stal ob določenih urah na določenem mestu, lahko pa bi ga naročili tudi na dom; denimo zaradi naročila določenih storitev: oddaja pošiljk, plačilo položnic, izplačilo z osebnih računov ipd. Če ob poskusu vročitve priporočene in vrednostne pošiljke oz. paketa ne bi bili dosegljivi, pa bi lahko naročili ponovno (drugo) dostavo pošiljke oz. bi morali omenjeno prevzeti na pošti v Kamniku oz. na Duplici.

Razlogi za takšno odločitev naj bi se, po navedbah, ki jih je moč najti v gradivu za prihodnjo sejo, skrivali v tem, da je pošta v preteklosti, reči je treba, da precej neposrečeno, že poslovala kot pogodbena pošta v Marketu Stranje, in sicer do 31. 12. 2016.

So pa v Tušu pogodbo, na veselje občanov in strank pošte, ki pri opravljanju poštnih storitev, bolje rečeno, pri krmarjenju med posebno salamo in posebno položnico, povečini niso imeli niti najmanjše zasebnosti, kaj kmalu odpovedali pogodbo, tako da se je pošta vrnila nazaj v gasilski dom. Ker pa Pošta Slovenije v dveh letih in pol ni našla novega pogodbenika, so pošto v letošnjem letu predvideli za preoblikovanje v pismonoško pošto, kar ne pomeni nič drugega, da nameravajo pošto v Stahovici zapreti.

Pri iskanju morebitnega novega pogodbenika je Pošti Slovenije, po izrednem sestanku v mesecu aprila, na pomoč priskočila tudi Občina Kamnik, vendar prav tako neuspešno. Domnevno zato, ker naj bi v kraju ne bilo dejanskih potencialnih kandidatov, po naših informacijah s terena pa zaradi tega, ker so pogoji Pošte Slovenije do pogodbenikov, recimo temu tako, precej neprijazni oz. se jim le-to ne izplača.

Pošta Slovenije v juniju 2019 zato Občino Kamnik ponovno zaprosila občino za posredovanje mnenja glede preoblikovanja pošte Stahovica v pismonoško pošto, saj  to mnenje (ne glede na to kakšno je) v skladu s Splošnim aktom o kakovosti izvajanja univerzalne poštne storitve potrebuje mnenje za zaprtje pošte. Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije pa nato Pošti Slovenije izda soglasje iz prejšnjega odstavka, če ugotovi, da se predpisana kakovost univerzalne poštne storitve na območju, ki ga pokriva ta kontaktna točka, po njenem preoblikovanju ne bo poslabšala.

In kaj lahko zoper zaprtje pošte v Stahovici storijo Občina Kamnik in prebivalci krajev, ki jih pošta pokriva? Najelegantnejša rešitev, ki bi Pošti Slovenije (vsaj še za nekaj časa) onemogočila zaprtje pošte, bi bila najbrž ta, da Občina mnenja, ki ga potrebuje Pošta Slovenije za preoblikovanje oz. zaprtje pošte, sploh ne izda, medtem, ko prebivalci lahko svoje osebne račune, ki jih imajo pri Poštni banki oz. Novi KBM, protestno prenesejo na katero izmed drugih (tudi ugodnejših) bank, svoje poštne predalčnike pa opremijo z nalepkami, ki prepovedujejo dostavo nenaslovljenih poštnih pošiljk oz. reklam, prejemanje položnic in računov preusmerijo na elektronske naslove ter, kolikor pa je to le mogoče, bojkotirajo poštne storitve in s tem Pošto Slovenije, ki je v 100% držravni lasti, na račun sicer slabšanja dostoponosti storitev in tudi na račun že tako ali tako preobremenjenih poštarjev, posluje z miljonskimi dobički, prikrajša za del zaslužka.

Solidarnostno pa se tovrstnemu protestu pridružijo tudi občani drugih krajev v občini, denimo v Tuhinjski dolini (pošta Laze in Motnik), kjer se utegne v prihodnje, tako kot še v marsikaterem manjšem slovenskem kraju, odviti podoben scenarij.