Naslovnica / NOVICE / Posvetovanje o možnostih razvoja Velike planine

Posvetovanje o možnostih razvoja Velike planine

Občina Kamnik je v torek, 10. aprila 2018, organizirala delavnico o razvoju Velike planine. Srečanje je odprl podžupan in član Komisije za razreševanje problematike Velike planine Matej Slapar. Kot izhodišče za pripravo strategije upravljanja Velike planine so bili med drugim predstavljeni trije scenariji, ki določajo smer razvoja Velike planine.

Temeljni namen srečanja je bil iskanje skupne poti za najboljšo srednjeročno uskladitev dejavnosti na Veliki planini. Nekatere rešitve v praksi imajo trenutno negativen vpliv tako na naravo kot na uporabnike Velike planine. Na delavnici je več kot 20 udeležencev razpravljalo o strokovnih podlagah in o predlaganih treh smereh razvoja Velike planine. V anketi pa so se opredelili tudi o okvirnih ukrepih ter tako določili smer razvoja. Dokument s strokovnimi podlagami in scenariji je dostopen tudi na uradni spletni strani občine Kamnik, na podstrani Razvoj Velike planine TUKAJ, kjer lahko vsi oddate predloge in poglede na razvoj Velike planine preko vprašalnika. Vprašalnik lahko pošljete po elektronski pošti na naslov barbara.strajnar@kamnik.si ali pa ga oddate v vložišču v sobi št. 1 na Občini Kamnik.

Velika planina je edinstven primer ohranjene kulturne dediščine alpskih planin v srednji Evropi. Zasluga za to gre predvsem umnemu načrtovanju v preteklosti, ki je za urejanje objektov in infrastrukture na planini postavila zelo stroge pogoje. Ti so zagotovili ohranitev avtentične gradnje in omejili preobsežno gradnjo objektov na planini. Hkrati so se na planini zadržale tradicionalne oblike kmetijskih dejavnosti (živinoreja in pašništvo, sirarstvo, ipd.), ki uspešno sobivajo s turističnimi dejavnostmi. V zadnjih 25 letih je prišlo do obsežne prerazporeditve lastništva počitniških objektov. Spremenila se je raba prostora in pričakovanja lastnikov. Propadel je hotel Šimnovec. Medtem pa dobro delujejo planinski domovi. V zadnjih desetletjih se je bistveno spremenil tudi odnos do prostora v smeri trajnostnega razvoja. Na Veliki planini so pravni režimi vezani predvsem na varstvo narave in varstvo kulturne dediščine. Zaradi spremenjenih razmer na Veliki planini je treba ponovno proučiti, izbrati in uskladiti koncept prostorskega razvoja območja.

V nalogi so poleg izhodišč, celovitih analiz značilnosti krajine, razvojnih teženj, analize dejavnosti in swot analize pripravljeni temelji za nadaljnji razvoj ter alternativni scenariji ohranjanja in razvoja Velike planine. Strokovne podlage in izbrani scenarij bodo podlaga za izdelavo strategije razvoja Velike planine, ki bo osnovni strateški razvojni dokument za naslednja desetletja. Strategija bo podlaga za vzpostavitev prostorskih pravnih režimov, izvedbenih prostorskih aktov, upravljavskih načrtov ter posledično projektov za razvoj dejavnosti in trajnostno varstvo prostora.

Območje, veliko dobrih 1.500 ha, obsega celotno Velikoplaninsko planoto, vključno z južnimi pobočji Rzenika. V okviru naloge so obravnavana območja Velike planine, Male planine, Gojške planine, planine Konjščice, planine Dol in Kisovca. Zaradi celovite obravnave območja so v območje zajete tudi Rakove ravni, Marjanine njive in prelaz Volovjek ter območje spodnje postaje nihalke.

Trije predlagani scenariji razvoja

Na podlagi strokovnih podlag so v podjetju LOCUS prostorske informacijske rešitve d. o. o. kot izhodišče za pripravo strategije upravljanja Velike planine pripravili tri scenarije. Vsi trije vključujejo okvirne ukrepe, ki določajo smer razvoja, ogledate pa si jih lahko tukaj.

1. Scenarij: Omejen razvoj s poudarjenim varstvom

Scenarij omejuje turistični razvoj območja, zmanjšuje število obiskovalcev ter skoraj v celoti prepoveduje motorni promet na planini. Izhodišče tega scenarija je, da je planina že preveč obremenjena. Obremenitve je treba zmanjšati.

2. Scenarij: uravnotežen trajnostni razvoj

Trajnostni scenarij predvideva delno omejevanje obiska in zmanjševanje pritiskov na okolje z vzpostavitvijo trajnostnega modela upravljanja z obiskom, s poudarkom na vzpostavljanju reda, nadzora in spoštovanja pravil.

3. Scenarij: razvojno intenzivnejši scenarij

Scenarij se osredotoča na intenzivnejši turistični razvoj s povečevanjem obiska ob upoštevanju nosilne dejavnosti pašništva, omejitvenih (komunalna oskrba) in varstvenih dejavnikov (kulturna in naravna dediščina).

Besedilo in fotografija: Občina Kamnik

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve