Naslovnica / NOVICE / Poučna in zanimiva ekskurzija v Nemčijo

Poučna in zanimiva ekskurzija v Nemčijo

V soboto, 6.10., smo se učenci, ki obiskujemo izbirni predmet nemščino, odpravili na ekskurzijo v Nemčijo. Na ekskurzijo se je odpravila skupina petdesetih učencev in učiteljic iz osnovnih šol Frana Albrehta, Marije Vere, Toma Brejca, Stranj in Šmartnega v Tuhinju.

Zgodaj zjutraj smo začeli našo pot v Kamniku. Po daljši vožnji skozi Karavanški predor in mimo Salzburga, smo okoli desetih zjutraj prispeli v Obersalzberg, na Bavarsko. Tam smo se presedli na lokalne avtobuse in se po vijugasti, v skale vsekani, cesti odpeljali na Hitlerjevo rezidenco Orlovo gnezdo. Izvedeli smo, da Hitlerjevi prijatelji niso imeli ideje, kaj bi mu podarili za 50. rojstni dan in tako so se odločili, da mu zgradijo rezidenco v gorah. S posebnim dvigalom smo se odpeljali do vrha, kjer nas je pričakal lep razgled na okoliške gore in jezera.

Popoldne smo se odpeljali v dolino, v kraj Berchtesgaden, znan po rudniku soli. Oblečeni v rudarska oblačila smo se vkrcali na poseben rudarski vlakec in se z njim odpeljali globoko v podzemlje, v osrčje rudnika, kjer smo se spustili po lesnih toboganih, se s čolnom peljali čez slano jezero, poskusili slanico in predvsem izvedeli veliko novega o pridobivanju soli v rudnikih.

Ko smo se vrnili nazaj na svetlo, smo se odpravili še do Kraljevega jezera, ki leži ob vznožju gore Watzmann, kjer smo imeli tudi nekaj prostega časa. Prehitro je že napočil čas, da se vrnemo domov.  V Slovenijo smo prispeli okoli devetih zvečer.

Mislim, da smo vsi zelo uživali in smo izvedeli veliko novega. Ta ekskurzija nam bo sigurno ostal v lepem spominu.

Pia Fabijan, OŠ Marije Vere