Naslovnica / Črna kronika / Požarni preplah na OŠ Marije Vere, v kateri je prenočevalo več otrok

Požarni preplah na OŠ Marije Vere, v kateri je prenočevalo več otrok

V jutranjih urah so gasilci odhiteli k Osnovni šoli Marije Vere na Duplici, v kateri se je sprožil avtomatski javljalnik požara.

Na poziv, ki so ga prejeli ob 6:40, se je nemudoma odzvalo 30 gasilcev PGD Kamnik in PGD Duplica, ki pa so na kraju ugotovili, da je šlo k sreči zgolj za lažni preplah, ki naj bi ga zakrivila napaka na avtomatskem sistemu za javljanje požara.

Glede na to, da je to noč v šoli prenočevalo več otrok in učiteljev, pa je bil dogodek vseeno vsaj nekoliko nenavaden, če ne tudi zaskrbljujoč, saj otroci in učitelji požarnega preplaha niso zaznali, zaradi česar se iz stavbe niso umaknili oz. evakuirali, kot je v takšnih primerih običajno oz. kot to s požarnimi vajami v šoli tudi vadijo.

Spričo tega smo poklicali Violeto Vodlan, ravnateljico OŠ Marije Vere, ki nam je v telefonskem pogovoru povedala, da je šlo pri vsem skupaj bržkone za tehnično napako na šolskem avtomatskem sistemu za javljanje požara. Po besedah Vodlanove, naj bi ji v podjetju Varnost, ki skrbi za omenjen sistem dejali, da naj bi se tovrstne tehnične napake občasno dogajale tudi drugje ter da niso nič neobičajnega.

Kot nam je še povedala ravnateljica dupliške šole, je bil požarni sistem pregledan v mesecu januarju, vendar bo vodstvo šole, predvsem zaradi varnosti otrok in zaposlenih, v ponedeljek od vzdrževalca in skrbnika zahtevalo ponoven in temeljit pregled ter preizkus požarnega sistema, za katerega pričakujejo, da deluje brezhibno.

Dogodek so obravnavali tudi policisti, ki so skupaj z gasilci in varnostno službo pregledali celoten objekt. Kot so sporočili s PU LJubljana, pri pregledu prostorov niso bile ugotovljene posebnosti, ampak je šlo za tehnično napako.

Policisti so z zbiranjem obvestil ugotovili, da je preko noči v v šoli knjižnice prenočilo 20 učencev 3. razreda skupaj z dvema učiteljicama, ki so imeli vsakoletno pravljično noč.

Naj dodamo, da otroci, ki so nocoj prenočili v šoli oz. šolski knjižnici, niso bili ogroženi, šolo pa so, po zanimivem prenočevanju in gasilski bodnici, že zapustili.