Naslovnica / Napovedi in obvestila / Poziv k obvladovanju smrekovih podlubnikov (lubadarja)

Poziv k obvladovanju smrekovih podlubnikov (lubadarja)

Smrekovi lubadarji so stalni prebivalci gozdov. Običajno naseljujejo sveže posekano drevje ter poškodovano in oslabelo drevje. Nevarnost za zdrave gozdove je odvisna od stopnje rodnosti in od števila generacij, ki jih razvijejo v enem letu. Namnožitve lubadarjev navadno sledijo naravnim ujmam, zaradi katerih so v gozdovih večje količine poškodovanih ali oslabelih dreves.

V jeseni leta 2022 pa vse do danes so bile vremenske razmere ugodne in lubadarji so se ponekod že namnožili čez obvladljiv prag. Dodatno težavo predstavljajo v zadnjem vetru poškodovane smreke, ki jim je le polomilo vrhove, so težje opazne in skupaj s polomljenim vrhačem predstavljajo skrita lovna drevesa za velikega in malega smrekovega lubadarja.

 V prvih treh mesecih leta 2023 delavci Zavoda za gozdove Slovenije (Zavod) intenzivno iščemo jesenska žarišča in izdajamo odločbe za takojšen posek. Ker se delavci Zavoda zavedamo, da bomo učinkovito zaustavili širjenje lubadarjev le s sodelovanjem lastnikov gozdov, pozivamo vse lastnike gozdov, ki so že prejeli odločbo Zavoda, da pristopijo k takojšnji izvedbi sanacije žarišč. Hkrati pozivamo VSE LASTNIKE GOZDOV da redno, vsaj enkrat na 14 dni, pregledujejo svoje gozdove in v primeru najdbe smrek napadenih po lubadarju takoj obvestijo svojega revirnega gozdarja in začnejo s sanacijo. Revirni gozdarji vam bodo nudil vso strokovno pomoč in vse informacije, ki so potrebne, da se napadeno drevje čim hitreje, še preden lubadar izleti, odstrani iz gozda in naredi ustrezen gozdni red.

Za lažje prepoznavanje napada lubadarja in potrebnega ukrepanja, podajamo še naslednje informacije:

a) znaki napada velikega smrekovega lubadarja:

  1. najbolj očitni znaki jesensko/zimskega napada so sledeči: lubje na deblu odstopa in odpada, kljub temu da so iglice še zelene in od daleč ne kažejo nobenih sprememb
  1. najbolj očitni znaki poletnega napada so sledeči: Rjav prah (črvina) na koreničniku in sprememba barve iglic preko sivkasto zelene v rumeno rjavo in na koncu rdečkasto;

 c) potrebna dela pri sanaciji žarišč:

  1. takojšen posek in izdelava napadenih dreves;
  2. vse lesne sortimente takoj po poseku spraviti iz gozda ali jih olupiti na podloženo ponjavo in lubje takoj sežgati;
  3. sežig sečnih ostankov (vrhačev, vej, lubja);
  4. beljenje panjev.

Konkretne operativne Informacije v povezavi z prenamnožitvijo podlubnikov – lubadarjev lahko pridobite pri vaših revirnih gozdarjih:

Mihelčič Anže Revir Kamnik- Komenda 041 657 267
(k.o. Stranje, Košiše, Bistričica, Kamnik, Volčji potok, Podgorje, Križ, Mlaka, Klanec, Tunjice, Kaplja vas, Moste, Suhadole in Nasovče),

Rok Jagodic Revir Sela 041 657 216
(k.o. Gozd, Črna, Godič, Mekinje, Tučna, Nevlje, Podhruška, Znojile, Palovče, Hruševka)

Miha Žnidaršič Revir Kamniška Bistrica 041 657 268
(k.o. Gojška planina, Črna, Županje njive)

Janez Spruk Revir Motnik 041 657 245
(k.o. Hribi, Motnik, Zgornji Motnik, Špitalič)

Miha Urbanija Revir Tuhinj 031 327 477
k.o., Loke, Rakitovec, Hribi, Pšajnovica, Šmartno v Tuhinju, Zgornji Tuhinj

Krajevna enota Kamnik: tel.(01) 839 19-46

Miha Zabret vodja KE 041 657 247

POMEMBNO OPOZORILO za konec:

V primeru, da ste že prejeli ODLOČBO o izvedbi sanitarne sečnje in preventivnih varstvenih del v gozdovih in ste naložene ukrepe pravočasno opravili, ste dolžni V TREH DNEH PO IZVEDBI OBVESTITI revirnega gozdarja ali krajevno enoto Kamnik na zgoraj navedeno telefonsko številko.

Barbara Slabanja, univ.dipl.inž. gozd.
in gozdarji ZGS KE Kamnik

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve