Naslovnica / Črna kronika / Pozor: Policija opozarja pred drznimi tatvinami iz hiš in stanovanj
Simbolična fotografija.

Pozor: Policija opozarja pred drznimi tatvinami iz hiš in stanovanj

V letošnjem letu na območju Policijske uprave Ljubljana opažamo, da se je povečalo število drznih tatvin iz stanovanjskih hiš in stanovanj.

Ugotovljeno je, da so žrtve predvsem starejši občani, ki jih osumljenci pod pretvezo (odkup odpadnega materiala, zaprošajo za vodo, čisto “navaden” pogovor o urejenosti okolice hiše, ponujajo prodajo raznih priročnih predmetov ipd), zvabijo iz hiše, tako da oškodovanec nima več nadzora nad objektom in preusmerijo njegovo pozornost s pogovorom.

Medtem drugi storilec ali več, vstopi/jo v notranjost, od koder v večini primerov odtujijo denar, nakit ali druge vrednejše predmete. Da so bili okradeni, pa občani opazijo šele več ur po dogodku.

Občanom svetujemo, da naj poskušajo imeti pod nadzorom osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, naj jih brez potrebe ne vabijo v prostore in naj vedno zaklenejo hišo, objekt…. Ključ naj vzamejo s seboj pa če tudi »stopijo samo za vogal«. Ob tem pa naj bodo pozorni na izgled oseb, znamko, barvo in reg. št. vozila, s katerim so se pripeljali, ipd.

V kolikor občan kljub temu postane žrtev kaznivega dejanja, naj takoj obvesti policijo na številko 113.

PP Kamnik