Naslovnica / NOVICE / Pozor: Razglašena je velika požarna ogroženost naravnega okolja

Pozor: Razglašena je velika požarna ogroženost naravnega okolja

Uprava za zaščito in reševanje svetuje previdnost pri morebitni uporabi ognja v naravnem okolju in pri aktivnostih, ki lahko v naravnem okolju povzročijo požar ter obenem opozarja, da je požiganje v naravnem okolju prepovedano.

Daljše obdobje suhega in toplejšega vremena povzroča ugodne razmere za nastanek in širjenje požarov v naravnem okolju v večjem delu države. V zadnjih dneh je število požarov v naravnem okolju zaradi spomladanskega čiščenja kmetijskih površin ter kurjenja in požiganja naravnih nenevarnih materialov višje predvsem na območju osrednje Slovenije. Takšno stanje pričakujemo do prvih obilnejših padavin.

Zaradi trenutnih razmer svetujemo previdnost pri morebitni uporabi ognja v naravnem okolju in pri aktivnostih, ki lahko v naravnem okolju povzročijo požar. Obenem še opozarjamo, da je požiganje v naravnem okolju prepovedano.

Velika požarna ogroženost naravnega okolja je razglašena tudi na območju osrednje Slovenije, se pravi tudi  občine Kamnik.

Za nastanek požara je lahko dovolj že iskra, požar se pojavi takoj, širjenje je zelo hitro. To je vroč požar, ki se prenese v krošnje dreves tudi na širšem območju. V požaru zgori zelo veliko organskega goriva, ogenj zajame tudi srednje in debelo gorivo. Požar se razširi tudi na normalno vlažna področja. Kontrola požara je izjemno težka, za gašenje.

Vir: Republiška uprava za zaščito in reševanje in ARSO