Naslovnica / ŠPORT / Pred začetkom nove odbojkarske sezone: Calcit Volley misli resno

Pred začetkom nove odbojkarske sezone: Calcit Volley misli resno

Kamniške odbojkarske ekipe so dokaj hitro zaključile s poletnim odmorom in začele s pripravami na prihajajočo sezono 2018/19. Že deset dni se skupaj potijo člani prve moške ekipe, v tem tednu pa so z delom pričele še preostale tri članske ekipe. Spomnimo, Calcit Volley bo v letošnji prvi državni ligi imel kar tri predstavnike, saj se bodo prvič med najboljšimi kalile tudi članice Calcit Volley II, medtem ko druga moška ekipa ostaja v drugoligaškem tekmovanju.

Po tem, ko moški ekipi v pretekli sezoni ni uspelo ubraniti naslova pokalnih prvakov in po črnem nizu porazov v finalu državnega prvenstva, je bilo vodstvo kamniškega kluba primorano ukrepati. Povsem so prevetrili strokovni štab. Namesto Gašperja Ribiča, ki se je odločil zadihati od odbojke in se strokovno bolj podkovati, so na čelo ekipe postavili Aleša Hribarja, selektorja mladinske reprezentance in dolgoletnega pomočnika kamniških trenerjev. Ta si je za svojega pomočnika izbral Damjana Marinka, nekdanjega odbojkarja Calcita, ki je s Kamničani na začetku tisočletja osvojil tri naslove državnih prvakov. Hribar je v svojo sredino zvabil tudi Sama Korošca, ki bo skrbel za kondicijsko pripravljenost njegovih varovancev. V prvih avgustovskih dneh trenerski štab zadovoljno ugotavlja, da med počitnicami fantje niso pozabili na vadbo in so na zbor prišli fizično veliko bolje pripravljeni kot v preteklih sezonah, brez težav pa sledijo tudi strogemu režimu avgustovskih priprav.

Korošec pa ni edini, ki je zmajevo gnezdo zamenjal za svež zrak pod kamniškimi planinami. Iz vrst Ljubljančanov v Calcit Volley v ponedeljek prihaja odlični sprejemalec Dmitrij Babkov. Ukrajinec je zagotovo najmočnejša kamniška okrepitev in bo v igri zamenjal Okrogliča, ki je prestopil v Ljubljano. Hribar se nadeja, da bo v napadu še bolj učinkovit od mladega Primorca, predvsem pa, da bo na parket v ključnih trenutkih vnesel zanj značilno mirnost. Povratnik v kamniškem dresu je Matija Jereb, ki je bil eden odločilnih igralcev v sezoni, ko je Kamnik začel stopati proti vrhu slovenske odbojke. Gre za odbojkarja, ki ga Kamničani zelo dobro poznajo, pri njem pa najbolj cenijo njegovo zagnanost za delo. Jereb v Calcit Volley prihaja visoko motiviran, saj se odkrito spogleduje s tujino, na položaju podajalca pa bo zamenjal Poljaka Gila, s katerim Kamničani v pretekli sezoni niso našli prave kemije. Kamničani bodo v sezono vstopili bogatejši tudi na novega blokerja. Po kar nekaj letih pogovorov so Kamničani končno primamili in v svoje vrste zvabili mladega Dolenjca Miho Bregarja, ki je v odlični fizični pripravljenosti.

Calcitovci bodo tudi v letošnji sezoni igrali v srednjeevropski ligi MEVZA, namesto v pokalu CEV pa bodo zaigrali v pokalu CEV Challenge, saj si želijo evropsko odbojko prinesti v zavetje domače dvorane. Prav neprimernost športne dvorane jih je do sedaj silila domače tekme gostiti drugod po Sloveniji. Podobno velja tudi za prvo žensko ekipo, ki bo v novo sezono vstopila v močno spremenjeni zasedbi. Ekipo so zapustile nekatere ključne igralke – Tina Grudina, Pia Blažič, Maja Pahor, poleg njih tudi obe tujki – Ali Frantti in Bernarda Brčić, poškodba hrbta je za vedno prekinila kariero dosedanje kapetanke Urške Igličar, poslavlja se tudi Helena Mijoč. Prihaja kopica mladih nadarjenih odbojkaric, ki bodo zagrizle v ponujeno priložnost. Že kmalu po koncu prvenstva je dogovor s klubom sklenila Nina Kotnik, sledile so ji Tina KakerAnja Zorman in sestri Polona in Špela Marušič. Še naprej bodo Calcitov dres nosile Katji Mihevc in Mihalinec, nadarjena domačinka Eva PogačarLeja Janežič, ki bo po odhodu Pahorjeve nosila precej večje breme, kot ga je bila vajena do sedaj, in Olivera Kostić, ki si bo nadela kapetanski trak. Na čelu državnih podprvakinj ostaja Gregor Rozman s pomočnikom Aljošo Jemcem, kondicijski trener bo znova Gregor Sobočan. Za razliko od pretekle sezone, ko je bila ekipa vsaj na papirju močna, v ozadju pa so se odnosi nerazumljivo krhali, trener Rozman mnogo večji poudarek daje pristnemu moštvenemu duhu. Ne glede na to, kaj se govori in kaj morda razmišljajo drugi, je prepričan, da lahko zgradi okostje, ki bo uigrano, ki bo skupaj dihalo in ki lahko spiše zmagovito zgodbo.

Odlična priložnost se je ponudila kamniškim mladinkam, ki bodo po odstopu Zgornje Gorenjske iz tekmovanja zaigrale med najboljšimi v državi. Pogumno med največje jih bo vodil Franci Obolnar s pomočnico Tjašo Gadžo. V ekipi bosta od začetka prisotni Manja Jerala in Eva Zatkovič, ki že imata izkušnje z igranjem v prvi ligi, novinka v ekipi pa je Kranjčanka Špela Lužovec. Jedro ekipe sestavljata tudi Zala Špoljarič in Lana Žužek, ki sta pretekli vikend na Kongresnem trgu osvojili naslov državnih prvakinj v kategoriji do 18 let v odbojki na mivki, edinstveno priložnost za kaljenje v prvi ligi pa bo dobila še kopica drugih domačink, ki jih klub vzgaja za prihodnost. Zgolj talent in želja po dokazovanju ne bosta dovolj za osvojitev čim boljše uvrstitve na lestvici, ekipo čaka trdo delo na parketu in v fitnesu, kjer jim bo na pomoč priskočil že omenjeni Korošec. Vodenje druge moške ekipe bo prevzel Samo Belavič.

Pred Kamničani je znova pestra tekmovalna sezona, uvod v tekmovalni del pa bo zajeten spisek pripravljalnih tekem, ki jih bomo naznanili v kratkem.

Napisala: Mateja Živoder
Foto: Klemen Brumec