Naslovnica / KULTURA / Predstavitev Stražarjev Karavank – Lojze Ude in boji za severno mejo

Predstavitev Stražarjev Karavank – Lojze Ude in boji za severno mejo

Na zadnjem Maistrovem večeru pred poletnimi počitnicami se je v Medobčinskem muzeju Kamnik zbrala manjša množica obiskovalcev na predstavitvi monografije Stražarji Karavank.

Monografijo, ki je izšla prejšnje leto, je izdalo Društvo general Rudolf Maister Kranj, z njo pa je društvo počastilo stoto obletnico bojev za severno mejo, ki jih je vodil prav general Maister. V okviru teh dogodkov je osvetljena vloga poročnika Lojzeta Udeta iz Tržiča, ki se je kasneje ukvarjal z narodnostnimi vprašanji in z vprašanjem Slovencev na Koroškem.

V knjigi so objavljeni prispevki o bojih za severno mejo, ki so plod simpozija leta 2011, posvečenega Lojzetu Udetu, v njej pa so predstavljena prva leta njegovega življenja, šolanje v Tržiču in Ljubljani ter odhod na fronto. Pod drobnogled je vzet upor drugega gorskega strelskega polka, kjer je bil udeležen tudi Lojze, ki se je zaradi slabih razmer in zahteve po ponovnem odhodu na fronto uprl.

Posebej je izpostavljena vloga Lojzeta kot borca za severno mejo, ki je s svojo skupino že 14. novembra 1918 zasedel Ljubelj in kasneje odigral pomembno vlogo v vseh treh ofenzivah vse do vzpostavitve premirja. S podpisom le tega je bila določena razmejitvena cona, Pariška mirovna konferenca pa je določila da bo pripadnost Koroške odločil plebiscit.

Obiskovalci so imeli ob koncu predstavitve možnost nakupa monografije, sami pa jo lahko dobite v Medobčinskem muzeju Kamnik.

Laura Hribar

 

X