Naslovnica / NOVICE / Predvolilna vročica na predčasnem volišču in ob šankih

Predvolilna vročica na predčasnem volišču in ob šankih

Dober obisk volišča za predčasno glasovanje drugega kroga predsedniških volitev v Kamniku nakazuje, da Kamničanom in Kamničankam ni povsem vseeno kdo bo izvoljen na mesto predsednice oz. predsednika države, vse glasnejšo predvolilno vročico pa je moč zaznati tudi ob kamniških “predvolilnih” šankih.

Kot so nam danes dopoldne, ob obisku kamniškega predčasnega volišča, povedali člani volilne komisije, za drugi krog predsedniških volitev na Kamniškem vlada (še) večje zanimanje, kot v prvem krogu, saj je od včeraj, ko se je predčasno volišče odprlo, do danes dopoldne, nekako do 10. ure, svoje glasove predčasno oddalo že več kot 800 volivk in volivcev iz občin Kamnik in Komenda.

Glede na to, da imamo Kamničani, z Natašo Pirc Musar tudi na tokratnih volitvah v ognju svoje »vroče železo«, podobno kot na prejšnjih predsedniških volitvah, ko se je za mesto predsednika potegoval zdajšnji minister za obrambo Marjan Šarec, pa to najbrž ni nič nenavadnega.

Kljub temu, da ima Kamnik tudi na tokratnih volitvah »svojo favoritko«, pa izida drugega kroga predsedniških volitev na Kamniškem ni mogoče napovedovati v naprej, saj ima, predvsem v okolici mesta oz. na kamniškem podeželju, precejšnje število goreči privržencev tudi njen protikandidat Anže Logar.

Izidi volitev bodo zato bržkone odvisni predvsem od volilne udeležbe, kajti morebitna slaba volilna udeležba gre bolj v prid Anžetu Logarju oz. njegovi desni politični opciji z zelo zvesto oz. stabilno volilno bazo, ki se volitev običajno v največjem številu udeleži nekako po nedeljski maši, medtem ko preostale volivke in volivce, razen pripadnost nasprotni oz. levi politični struji, na volišča v večjem številu spravi predvsem odpor do politike desnih strank. Če seveda morda ni preslabo ali prelepo vreme, ali kaj druga, bolj pomembnega, denimo kaka zanimiva turška nadaljevanka, zaradi česar lahko Anžetu Logarju zmago zagotovi tudi »politična lenoba« nasprotnikov njegovega političnega kroga.

Da volivke in volivci na kamniškem vendarle precej nestrpno pričakujejo izide odločilnega kroga predsedniških volitev, pa je moč zaznati tudi ob šankih posameznih kamniških lokalov, ob katerih, razen vsakdanjega reševanja sveta, v veliki meri poteka tudi neuradna kampanja za lokalne oz. županske volitve, različna mnenja in politični pogledi pa krešejo vse glasneje, tako da bo na v miru popito kavo ali pivo najbrž potrebno počakati vsaj še nekaj nedeljo ali dve.