Naslovnica / NOVICE / Prenova »Gostilne Pod žičnico« je stala 57.000 €

Prenova »Gostilne Pod žičnico« je stala 57.000 €

Prenova lokala na spodnji postaji nihalke na Veliko planino naj bi stala 57.000 €, obnovitvena dela pa so bila izvedena pretežno brez kamniških obrtnikov in podjetnikov. – Na Veliki planini obratuje vlečnica Jurček.

V prejšnjem tednu je prenovljena »Gostilna Pod žičnico« tudi uradno odprla svoja vrata, ker pa se podjetje Velika planina d.o.o., ki že vrsto let posluje z izgubo, financira pretežno s sredstvi občinskega proračuna, smo zaprosili za podrobne podatke o tem, koliko je prenova lokala stala in kdo je opravljal dela pri prenovi.

odprtje_pod_zicnico 261Vsaj del od zahtevanih podatkov smo prejeli, vršilec dolžnosti direktorja družbe Velika planina d.o.o. – Leon Keder , pa je v svojem odgovoru zapisal: »Za obnovo okrepčevalnice smo prejeli 39.000 € dokapitalizacijskih sredstev. Obnova s kuhinjo vred je skupaj prišla približno 57.000 €. Iz sredstev družbe smo tako porabili 18.000 €. Če odštejemo 12.000 €, ki jih je prejšnje vodstvo družbe porabilo za nabavo posod, štedilnika, hladilnikov itd, smo za obnovo samega gostinskega lokala odšteli cca 45.000 €.«

Iz prejetih podatkov je razvidno, da je prenova nekdanjega bifeja oz. okrepčevalnice, stala vsaj 57.000 €, pri čemer je potrebno upoštevati, da prenova zagotovo še ni dokončna, saj ni zajemala menjave oken in drugega stavbnega pohištva, energetske sanacije objekta in ureditve zunanjosti.

Posredovana nam je bila tudi poraba sredstev po posameznih postavkah, ki jo objavljamo v obliki, kot smo jo prejeli;

PORABA PO POSTAVKAH
(po nekaterih postavki so bili izvajalci različni, npr. več obrtnikov je izvajalo mizarska dela itd):

– 12.000€ – nabava posod, štedilnik, hl. omara itd.. (v času prejšnjega vodstva)
– 3.300€ – keramika
– 6.200€ – stoli in mize
– 4.100€ – Slikopleskarska dela
– 2.200€ – kamin
– 1.600€ – wc kabine
– 8.400€ – strojna oprema (polaganje keramike, wc itd)
– 12.000€ – mizarska dela (obloga macesen, klopi, vrata itd)
– 5.500€ – luči, alarmna naprava, videonadzorni sistem, el. Inštalacija
– 1.700€ – prezračevanje v kuhinji in WC

Prenova brez kamniških obrtnikov

bar1

Ne glede na to, da so bila za prenovo namenjena v glavnem sredstva kamniških davkoplačevalcev, pa so obnovitvena dela, kot je v kamniški občini, kadar gre za občinska sredstva, žal, nekako že skorajda v navadi, opravljali pretežno izvajalci, ki svojega sedeža nimajo v občini Kamnik. To je med nekaterimi domačimi podjetniki in obrtniki (ponovno) povzročilo nekaj slabe volje, saj so mnenja, da bi lahko vodstvo družbe poiskalo tudi lokalne izvajalce, ki bi lahko prenovo, enako hitro, ob enaki ali boljši kvaliteti storitev, izvedli za enako, najbrž pa celo za nižjo ceno.

Ali je družba Velika planina d.o.o, v zadnjih šestih mesecih, morda zaprosila za pomoč pri iskanju izvajalcev na domačem terenu, smo preverili tudi pri Obrtno-podjetniški zbornici Kamnik, od koder pa so nam jedrnato odgovorili z besedami: »S strani Velika planina d.o.o. ni bila na našo zbornico posredovana nobena prošnja za različne storitve, ki bi jih lahko opravljali naši člani.«

Vseeno je v.d. direktorja mnenja, da so bila dela izvedena kvalitetno in po ugodnih cenah, oz. kot je zapisal: »Če znesek 45.000€ razdelimo na m2 je cena 400€ po m2, kar je po ocenah strokovnjakov za obnove tovrstnih gostinskih lokalov zelo dober dosežek. Za ponazoritev lahko povem, da je povprečna cena m2 300€, vendar samo gradbena, obrtniško inštalacijska dela (brez notranjega interierja – keramike, mize, luči itd.«. 

V telefonskem pogovoru je Leon Keder še pojasnil, da so želeli obnovo lokala izvesti v najkrajšem možnem času, zato za iskanje razpoložljivih lokalnih izvajalcev nekako ni bilo pravega časa, saj bi se lahko postopek obnove precej zavlekel, tako pa je bila prenova izvedena v dobrem mesecu, kar je zagotovo zelo hitro. V.d. direktorja je še potrdil, da so večino del v resnici opravili izvajalci od drugod.

Brez javnega zbiranja ponudb

Na vprašanje o tem, kje in kdaj je bil objavljen morebiten javni razpis oz. poziv za zbiranje ponudb, je v.d. Leon Keder odgovoril: »Naročila blaga in storitev do 20.000 EUR brez DDV in naročila gradenj do 40.000 EUR niso urejena v ZJN-2. Za njih torej ni potrebno izvajati javnih naročil. Glede na zgoraj navedene cene pa ste se upam da prepričali, da smo obnovo izvedli z minimalnimi možnimi sredstvi.«

V izogib morebitnim nejasnostim, smo od družbe Velika planina d.o.o. želeli pridobiti tudi natančen seznam izvajalcev, njihovih ponudb in končnih cen storitev, vendar je v.d. direktorja našo prošnjo zavrnil zaradi bojazni pred morebitnimi pravnimi posledicami, oz. kot je zapisal v svojem odgovoru: »Za vpogled v dokumente, ki jih je družba izdaja vas prosim, da postopate po Zakonu o dostopu do informacij javnega značaja.

Po prejetju pisne prošnje, bomo prošnjo po dostopu do informacij javnega značaja preučili in vam v skladu z navedenim zakonom tudi odgovorili. Glede zahtevanega seznama o vseh izvajalcih, vam lahko sporočimo, da takšnega dokumenta družba ni izdala in vam ga ne moremo posredovati. 

Ta odgovor ne sprejmite kot kakršno koli izogibanje odgovorom, kot ste v preteklosti na svojem portalu že kdaj napisali. Zavedati se je potrebno, da so posamezni izvajalci oz. dobavitelji znižali cene za našo družbo (na podlagi naših prizadevanj v pogajanjih z njimi) in da bi imeli nekateri z objavo določenih dokumentov lahko poslovno škodo. Ravno to bomo presojali v vaših prošnjah po dostopu do informacij javnega značaja, za vsak dokument posebej, da se izognemo morebitnim tožbenim zahtevkom.«

Otvoritvena zabava

odprtje_pod_zicnico 351Glede na to, da k stroškom prenove nekako sodi tudi otvoritvena slovesnost, smo zaprosili še za podatke o stroških povezanih s prireditvijo ter o vrednosti pogodbe, ki jo je družba sklenila s podjetjem Tajani, ki je izdelalo jedilnike in začasno prevzelo skrb za kuhinjo ter uvajanje osebja.

V zvezi s tem, je v.d. direktorja zapisal: »Neposrednega stroška otvoritvene zabave razen hrane, ki je prišla cca 300€ ni bilo. Za vso pijačo, ki ste jo pili so poskrbeli dobavitelji. Seveda je treba k tem stroškom še prišteti strošek dela štirih zaposlenih, elektrike, ogrevanja, ki pa še niso obračunani, vendar pa ne gre za velike zneske, če ima zaposleni v povprečju cca 5,2€ bruto postavko.«

K »stroškom« odprtja v podjetju očitno ni prišteta tudi vrednost priložnostnih promocijskih daril, kajti vsi novinarji, najbrž pa tudi »uglednejši« gostje, smo prejeli promocijske vrednostne bone v višini 40 € (Avtor tega zapisa sem prejel 2 bona v vrednosti 20 € z zaporednima številkama 70 in 71.), ki jih je možno izkoristi v novi »Gostilni pod žičnico«. Le-to bomo, ob prvi priložnosti storili tudi sami. Že zaradi tega, da bomo lahko kaj več napisali tudi o ponudbi in izboru hrane, ki jo ponuja nova gostilna v dolini Kamniške Bistrice.

Vlečnica Jurček že obratuje – Velika planina vabi

So pa na Veliki planini pred nekaj dnevi zagnali prenovljeno vlečnico Jurček, ki na urejeni progi omogoča smučarske užitke otrok in manj zahtevnih smučarjev ter sankanje, kar je v kombinaciji z lepim vremenom, zimskimi počitnicami ter res ugodnimi cenami smučarskih vozovnic, najbrž več kot dovolj razlogov za obisk Velike planine.

Foto: Velika planina d.o.o.

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve