Naslovnica / NOVICE / Preobrat: Preimenovanje knjižnice Kamnik se bo znova znašlo na dnevnem redu Občinskega sveta

Preobrat: Preimenovanje knjižnice Kamnik se bo znova znašlo na dnevnem redu Občinskega sveta

Sodeč po zapisu, ki ga je župan Marjan Šarec pred nekaj trenutki objavil na svojem družabnem profilu, se bo, kot pravi župan, zaradi pregretega ozračja okrog preimenovanja knjižnice po Francetu Balantiču, znova znašla na dnevnem redu Občinskega sveta Kamnik.

Župan je zapisal: »V naši stranki Lista Marjana Šarca – Naprej Kamnik smo se, zaradi pregretega ozračja okrog preimenovanja knjižnice v knjižnico Franceta Balantiča, odločili, da bomo točko o tem vprašanju ponovno dali na glasovanje v Občinskem svetu Občine Kamnik. Nekatere moti Balantič, druge pa kakršnokoli poimenovanje. Tako bomo omogočili javnosti širši vpogled v celo zadevo, predvsem pa umirili trenutno stanje, ki meče slabo luč na celotno občino. Zadeva je prešla meje občine, v javnosti pa se razplamtevajo delitve, ki niso dobre za narod.«

Ob tem župan še dodaja, da njegova stranka ni ideološka, hkrati pa s prstom pokaže tudi na naš portal, oz. na avtorja prispevka »Domobranska knjižnica Kamnik« Iztoka Čebaška, ki naj bi, po županovem mnenju, padel na izpitu, saj je članek, ki je dodobra razburkal, ne le kamniško, ampak tudi širšo slovensko javnost, objavil šele potem, ko je bila odločitev o preimenovanju knjižnice že sprejeta.

Kot pravi župan, France Balantič potrebuje svoj mir, tako kot mi vsi, hkrati pa župan poziva, da si podamo roke, mrtve pa pustimo pri miru ter dodaja: »S trezno glavo naprej do imena, ki bo plod širše razprave.«

Pozdravljamo odločitev župana, ki je očitno spregledal oz. ugotovil, da je z nekritičnim popuščanjem koalicijski NSi, predvsem pa s podporo spornemu predlogu preimenovanja storil napako, predvsem pa to, da ima dovolj politične volje, da je napako, četudi na račun morebitnega razpada koalicije, pripravljen popraviti.

Nadejamo se, da bodo takšno voljo do popravljanja (lastnih) napak, premgli tudi člani Občinskega sveta Občine Kamnik, ki so sporni predlog preimenovanja soglasno podprli, pri tem pa, hote ali nehote, prezrli argumente, ki ne govorijo v prid poimenovanja knjižnice po dobrem kamniškem pesniku, ki je bil, temu se ne da oporekati, sodelavec okupatorja, ki je, med vsemi ostalimi grozodejstvi, uničil tudi več kot 2,5 milijona slovenskih knjig ter tudi številne knjižnice.

S ponovno obravnavo preimenovanja v občinskem svetu bo nekako izpolnjen tudi naš cilj, ki smo ga zastavili z zbiranjem podpisov Peticije proti preimenovanju MKK v Knjižnico Franceta Balantiča, kar pa ne pomeni, da je cilj v celoti tudi že dosežen.

V primeru, da se bodo občinskih svetniki in svetnice še enkrat odločili, da podprejo sporen predlog preimenovanja, se bo namreč potrebno organizirati na novo in začeti z zbiranjem overjenih podpisov za referendumsko pobudo, kar je najbrž najslabša, predvsem pa najdražja izmed vseh možnosti, vendar hkrati tudi edina možnost, da o imenu knjižnice, ki bo sprejemljivo za vse, občani odločijo sami.

Naj ob tem dodamo le še to, da na portalu kamnik.info, kljub utemeljenim očitkom zaradi neažurnosti pri opozarjanju na napake, ne moremo sprejemati odgovornosti za napake, ki jih dela politika lokalna politika. Nas pa ob tem hkrati močno veseli dejstvo, da so med kamniškimi lokalnimi politiki očitno vendarle tudi takšni, ki premorejo dovolj volje in razuma, da ne vztrajajo pri svojem za vsako ceno, ampak so pripravljeni svoje odločitve, predvsem takšne, povsem politične, ki nimajo bistvenega pomena na delovanje občine, temveč zgolj razdvajajo javnost in povzročajo razburjenje med občani, voljni tudi spremeniti in popraviti, kar nas hkrati navdaja, ne le z veseljem, ampak tudi s precejšnjim upanjem.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Shrani nastavitve