Naslovnica / Pavliha / Prepoved točenja, prodaje in uživanja alkohola v času mestnega poletnega festivala

Prepoved točenja, prodaje in uživanja alkohola v času mestnega poletnega festivala

V času od 7., do vključno 16. avgusta, bo v mestu, v radiusu 1500 metrov od posameznega prizorišča, veljala splošna prepoved prodaje, točenja in uživanja alkohola. V tem času se bo na vseh vstopnih točkah v mesto, pa tudi v mestu samem, izvajal strog nadzor, vsi kršitelji, tako uživalci, kot tudi preprodajalci alkoholnih pijač, pa bodo strogo kaznovani.

Zaradi splošno znanih škodljivih učinkov alkohola, katerega prekomerno uživanje prinaša številne posledice, razen zdravstvenih težav tudi neprijetne stranske pojave (nasilništvo, vandalizem, kršitve javnega reda in miru), je organizacijski komite festivala na današnji izredni seji, ki je potekala v enem izmed bunkerjev na območju nekdanje smodnišnice, sklenil, da bo v času trajanja poletnega mestnega festivala, v mestu veljala popolna prepoved točenja, prodaje in uživanja alkohola v kakršni koli obliki.

Neuradna informacija o presenetljivi odločitvi organizacijskega komiteja, ki jo bodo člani komiteja, skupaj z obširno obrazložitvijo, uradno predstavili na jutrišnji tiskovni konferenci, se je kot blisk razširila po mestu, uvedba napovedane desetdnevne splošne prohibicije, pa že sproža polemike in precejšnje razburjenje. Prepovedi točenja in prodaje alkohola razumljivo najbolj nasprotujejo mestni gostinci, ki so mnenja, da je tovrstna prepoved nerazumljiva, najbrž pa tudi nezakonita, saj onemogoča nadaljevanje stoletne, če ne kar tisočletne tradicije, medtem, ko prebivalci starega mestnega jedra odločitev pozdravljajo s precejšno mero navdušenja.

Visoke kazni za kršitelje

Predvidene kazni za kršitve so precej visoke, saj bodo gostinci, ki bodo kršili prepoved, kaznovani s 1000 € za vsako morebitno prodano alkoholno pijačo, kazni, pa niso predvidene zgolj za gostince, ampak tudi za strežno osebje. Natakar, ali natakarica, ki bo postregel z alkoholno pijačo, bo kaznovan z 250-imi evri, kaznovani pa bodo tudi uživalci alkohola, ki bodo zaloteni, bodisi pri samem uživanju alkohola, bodisi, da bodo imeli alkohol v posesti. Predvidena kazen znaša 100 € za vsako kršitev, poleg tega, pa bodo kršilci za 30 minut odpeljani na poseben sramotilni oder, kjer bodo kot alkoholiki izpostavljeni javnemu posmehu, nato pa bodo morali, v spremstvu posebnih redarjev prostovoljcev, nemudoma zapustiti prizorišče festivala.

Omenjeni sramotilni oder naj bi predstavljal zanimivo turistično, predvsem pa tudi poučno programsko popestritev, glede na zakoreninjenost alkoholnega zla v naših krajih, pa si organizatorji, ki sicer upajo, da vseeno ne bo prihajalo do množičnih kršitev, obetajo, da bodo s pomočjo izdanih kazni kršiteljem, lahko pokrili večino stroškov organizacije festivala ter morda pridelali tudi nekaj dobička. Še posebej zaradi tega, ker se bo nadzor nad porabo alkohola izvajal večslojno.

Strog nadzor nad porabo alkohola

Na vhodih na prizorišča bodo ekipe simpatičnih deklet, ob pomoči močnih varnostnikov, psihofizično stanje obiskovalcev preverjale z alkotesti. Vsak obiskovalec, bo moral pred vstopom na prizorišče pihati in vsi, ki bodo napihali 0.0, bodo lahko prireditev obiskali brezplačno, medtem ko je za tiste, ki bodo na prizorišče festivalskih prireditev želeli priti nekoliko ‘pod gasom’, predvidena progresivno oblikovana vstopnina, katere višina bo zavisela od vsebnosti alkohola v izdihanem zraku.

Vsaka promila alkohola v izdihanem zraku je ovrednotena z 10-imi evri, kar pomeni, da če boste napihali, denimo 0,3, bo vaša vstopnina znašala 3 evre, oz. ustrezno več, če boste prišli nekoliko bolj okajeni.

Podatke vsakega obiskovalca, ki bo na prizorišče prišel pod vplivom alkohola, bodo vnešeni v posebno festivalsko bazo alkoholikov, prijazna dekleta, ki bodo izvajala meritve, pa mu bodo vsem obiskovalcem, pri katerih bo ugotovljena prisotnost alkohola, podarile tudi brezplačno zloženko o škodljivih vplivih uživanja alkohola.

Naj pa ob tem opozorimo tudi na to, da se bo enaka kontrola izvajala tudi ob odhodu s posameznih prizorišč. Izstopnine sicer ne bo potrebno plačati, bo pa vsak obiskovalec za katerega bo ugotovljeno, da je v času prireditve užival alkohol, podvržen posebnemu preiskovalnemu postopku v katerem bo moral razložiti kje in na kakšen način je na prizorišču prireditve prišel do alkohola.

Nadzor in kontrolo nad porabo alkohola bodo izvajale posebne alkoholne patrulje redarjev prostovoljcev v civilu, ki bodo imeli pooblastila, da kršitelje na licu mesta legitimirajo, oglobijo in odpeljejo na sramotilni oder, najden alkohol pa zaplenijo in osebno uničijo.

Ker se gre bati, da bo število kršitev precejšnje, bo organizacijski komite festivala uredil tudi več prostorov za začasno pridržanje kršiteljev, ki bodo urejeni v številnih praznih lokalih najlepše mestne ulice, katerih izložbe in okna so bili že pred časom, posebej v ta namen, prelepljena z različnimi podobami iz zgodovine mesta.

Podpora občine

Odločitev organizacijskega komiteja festivala ima, sodeč po prvih izjavah pristojnih, močno podporo tudi na občini, ki je organizacijo festivala, kot vsako leto, podprla z nekaj deset tisoč evri. Kot gre sklepati iz neuradne izjave načelnika Oddelka za nadzor nad porabo alkohola v občini, ki je bil ustanovljen ob nedavni reorganizacijo občinske uprave, je odločitev organizatorjev festivala nadvse pogumna, hkrati pa zelo dobrodošla. Za ukrep so se namreč odločili v tesnem sodelovanju z Oddelkom za družbene dejavnosti, saj želijo s prepovedjo točenja alkohola v času festivala, preprečiti številne negativne posledice uživanja alkohola, predvsem nebrzdano promiskuiteto ter posledično nenačrtovane nosečnosti, oz. kot je dejal: »Na Občini smo nekako ravno uspeli zagotoviti dovolj prostih mest v vrtcih in šolah, zato si nove, nenačrtovane epidemije nosečnosti, v tem trenutku zagotovo ne moremo in ne smemo privoščiti. Načrte nam je precej prekrižal že žled, saj zaradi takratne motene oskrbe z elektriko in prekinjenih telekomunikacijskih povezav, predvsem interneta, posledice pri vpisih v vrtce čutimo še danes.«

Izjave župana zaenkrat, žal, še nismo mogli dobiti, saj je župan trenutno na dopustu, kjer pa ni dosegljiv niti po telefonu, saj mu ga je eden izmed alkoholikov, ki je zmotil njegov zaslužen dopust, po nesreči polil z veliko bevando oz. bambusom. Glede na tragične izkušnje preteklih mandatov njegovega predhodnika, smo najbrž lahko prepričani, da župan omenjeno odločitev organizacijskega komiteja festivala podpira, saj se tudi s tem ukrepom, na jasen način oddaljujemo od časov, ko je bila poraba alkohola že samo v občinski stavbi, po razpoložljivih statističnih podatkih, močno nad povprečjem, tako na ravni države, kot tudi na ravni primerljivih občin.

Spremembe programa

Zaradi napovedane prepovedi točenja, prodaje in uživanja alkohola, bo prišlo do nekaterih manjših sprememb v programu festivala. Kot nam je povedal predstavnik društva Trezenmožic, je nekaj nastopajočih, ko so izvedeli za prepoved, svoj nastop sicer odpovedalo zaradi zdravstvenih težav, vendar bodo njihove nastope nadomestili s poučnimi predavanji domačih strokovnjakov, nekdanjih pivcev, zdaj pa abstinentov, pri čemer gre posebej izpostaviti koncert ljudskih napitnic in pivskih pesmi, ki se bo zaključil s predavanjem o kvarnem vplivu omenjenega izročila na mladino.

Pri tem se je za razumevanje še posebej zahvalil lokalnim župnikom, ki so odločitev organizacijskega komiteja podprli z veliko mero razumevanja in podpore, saj so jim že v dopoldanskih urah sporočili, da se bodo njihovim prizadevanjem pridružili na ta način, da bodo v času festivala maševali z malinovcem namesto vinom, podporo pa bodo, ob začetku prireditev, oz. tudi med samimi prireditvami, izrazili tudi s še bolj glasnim in še daljšim večernim zvonjenjem iz vseh mestnih zvonikov.

Na prepoved točenja alkohola v času festivala so se pozitivno odzvali tudi mestni pridelovalci in preprodajalci zelišč, ki so ob dobri letošnji sezoni, ki že daje prve pridelke, napovedali znižanje cen sladic in zvitkov iz konoplje, pripravljali pa naj bi tudi številne brezplačne degustacije. Kot pravijo, je to njihov prispevek k promociji lokalne pridelave in povečevanju samooskrbe, ki je vsaj pri nekaterih izdelkih iz konoplje, v občini na zavidljivo visoki ravni.

Nekaj več težav imajo s spremembami ponudbe imajo lokalni pivovarji in ponudniki hrane, ki pa so se hitro odzvali na napovedane spremembe, tako da bo na festivalu piva moč poskusiti različne vrste brezalkoholnega piva, denimo Veronikin zlati dež in Maistrove solze, medtem ko bo na stojnicah s hrano ponujena zgolj vegetarijanska in veganska hrana, slaščičarji, pa so že podpisali izjavo, da njihove slaščice ne bodo vsebovale alkohola, celo tradicionalne potice bodo pripravljene brez ruma.

Je pa podporo in pomoč organizatorjem, ob napovedi prepovedi točenja alkohola, že napovedalo tudi Ministrstvo za zdravje, ki se na ta način želi vsaj nekoliko ponovno prikupiti prebivalcem občine v kateri želijo ukiniti urgenco. Seveda ima Ministrstvo pri tem tudi svojo računico, saj naj bi eden izmed neimenovanih visokih uradnikov Ministrstva za zdravje dejal, da če se v mestu pod planinami zmanjša uživanje alkohola, potem mesto urgence najbrž sploh ne bo več potrebovalo.

Podrobnosti o spremembi programa in natančna pravila, ki bodo veljala v času festivala, pa bomo objavili takoj, ko jih prejmemo.