Naslovnica / KULTURA / Pri bratu škratu v Kamniški Bistrici

Pri bratu škratu v Kamniški Bistrici

Nekdaj so bili naši kraji polni vil, škratov, palčkov, celo zmajev in drugih pravljičnih bitij, ki pa so se sčasoma, ljudje smo le vse prevečkrat hrupni, neprijazni, sitni in celo zlobni sosedje, raje umaknili v odmaknjene gozdne doline, gore in jame…

Kogar pa bo v teh prvih jesenskih dneh, ki spričo moče in hladu pomehkuženim niso ravno najbolj prijazni za potikanje po gozdnih poteh, vseeno zaneslo na sprehod v Kamniško Bistrico bo lahko, na koncu Koželjeve poti, kjer se pot od reke še zadnjič povzpne na travnik Pri Jurju, uzrl še nekaj odsevov pravljičnih bitij, ki dandanes povečini domujejo le še v bajkah in legendah.

V petek je namreč na začetku Jurjevega travnika, tekom delavnice neformalne skupine ustvarjalk in ustvarjalcev, nastala simpatična, domala povsem pravljična priložnostna gozdna galerija Bratu škrat, v kateri se skrivajo, povsem iz naravnih gradiv iz okolice narejene domišljijske podobe pravljičnih bitij.

Ustvarjalci in razstavljalci galerije v naravi Brat Škrat. – Foto: Dobrin Tavčar

 

Ob obisku omenjene začasne oz. hitro minljive galerije, ki je skupaj s stvaritvami prepuščena silam narave in neizprosnemu zobu časa, pa si nikar ne obetajte reflektorjev in smerokazov ter kustosov, saj boste morali ne preveč skrite skulpture, tako kot prave škrate, odkriti in opaziti kar sami.

Le pozorno in pazljivo hodite, da ne boste katerega izmed njih, ne le spregledali, ampak, bog ne daj, celo pohodili.

Sami smo imeli sicer ob včerajšnjem večernem obisku nekoliko lažje delo, saj nam je bila skrivnost razkrita s pomočjo ustvarjalcev, ki so pod noč, ko so dolino prekrili nežen prš dežja, meglice in tema, spričo vremena kar v prijazno odstopljenem zavetju toplarja Pri Jurju, pripravili še spontan glasbeni večer s pogostitvijo.

Z obiskom Kamniške Bistrice in galerije Brat škrat pa nikar ne odlašajte, saj se bodo razstavljeni škratje in druga pravljična bitja, kaj hitro zlila z naravo in jih ne bo več moč opaziti.