Naslovnica / NOVICE / Prikaz starih kmečkih opravil na Gori pri sv. Miklavžu je uspel kljub slabemu vremenu

Prikaz starih kmečkih opravil na Gori pri sv. Miklavžu je uspel kljub slabemu vremenu

Delo na kmetih mora biti opravljeno ne glede na vreme, zato so člani Turističnega društva Gora sv. Miklavž, v soboto 10. in nedeljo 11. oktobra, slabemu vremenu navkljub, znova pripravili »Prikaz starih kmečkih opravil«.

Kljub zelo slabemu vremenu so kmečka opravila potekala tako kot je treba. Prikaz starih kmečkih opravil, katerih dobršen delež se jih na kmetih opravlja še danes, ni bil zanimiv samo za otroke, ampak tudi za nekoliko starejše, ki so se ob prikazu teh opravil spomnili, da so to nekdaj znali in delali tudi sami. Ličkanje koruze, stiskanje mošta, žganjekuha, striženje ovac, žaganje drv, ribanje zelja – vse to so lahko obiskovalci videli, po želji pa so pri opravilih sodelovali tudi sami.

gora sv miklavz 2015 16

 

Vsi tisti, ki se niso ustrašili vremena in so se sprehodili do sv. Miklavža, so lahko poskusili sveže stisnjen mošt, palačinke, ki so jih spekli na ‘golcarskem šporhetu’, pečenega jagenjčka, kostanj in obvezne, proti prehladom učinkovite domače žganice.

 

Zahvala za uspešno izpeljano prireditev gre vsem prizadevnim članom, ki se vsako leto trudijo in s svojim sodelovanjem omogočijo, da prireditev poteka nemoteno.

Naslednje prijetno druženje bo ponovno v soboto, 5.12. kjer se lahko udeležite tradicionalnega teka iz Snovika do Miklavža (pred prijave že potekajo).

Besedilo in fotografije: Maja Korošec