Naslovnica / KULTURA / Pripovedovalci v Mekinjah obiskovalce popeljali v svet

Pripovedovalci v Mekinjah obiskovalce popeljali v svet

Danes se je v Uršulinskem samostanu Mekinje odvil medkulturni dogodek, ki je del pilotnega projekta PlurAlps in traja od novembra 2016 do oktobra letos.

Znotraj lokalne skupnosti v Kamniku sobivamo različni ljudje, po narodnosti in kulturi. Priseljenci so pogosto izolirani od lokalcev, stika med njimi ponavadi ni. Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik in vrtec Zarja že vrsto let skupaj sodelujejo v projektu, ki ima veliko pozitivnih učinkov na področju sobivanja različnih kultur znotraj lokalne skupnosti.

V svet jezikov sta nas danes uvodno popeljali ga. Helena Laufer iz Brazilije in ga. Ljuba Lajmiš iz zasebnega vrtca Zarja. Gospa Helena, oblečena v Bajanski kostum je pripovedovala o brazilski legendi Saci Perere, ki prehaja iz generacije v generacijo, gospa Ljuba pa je bajko povedala po naše, po slovensko.

Za njima je nastopila sopranistka Marinka Golob ob spremljavi klavirja, in zapela prekrasno različico pesmi Vsi so venci vejli. Po glasbenem vložku je bila na oder vabljena Jasna Held s Hrvaške, ki je predstavila hrvaško basen o treh sinovih, ki so vodili ovce preko reke. Za njo je nastopila v Rodopsko nošo oblečena družina iz Bolgarije, starša pa sta učenca slovenskega jezika pri Eriki Poljanšek. Predstavili so zgodbo o bratih, ki so namesto sreče, po pomoti klicali nesrečo. Gospa Manoela Dyulgerova je zgodbo predstavila v bulgarskem jeziku, Gospod Dobrin Daskalov pa je pripoved prevajal v slovenščino.

Dogodek sta povezovali Jelka Golob in Breda Podbrežnik, obiskovalci pa so bili nad dogodkom navdušeni in se po končanih zgodbah podružili z nastopajočimi in poklepetali med seboj.

Laura Hribar