Naslovnica / KULTURA / Pripovedovalski studenčki zgodb se stekajo v Križnikovo pravljično reko

Pripovedovalski studenčki zgodb se stekajo v Križnikovo pravljično reko

Po dveh uvodnih pripovedovalskih dogodkih, ki sta se letos odvila v Kamniku, se je sinoči, s tradicionalnim pripovedovalskim večerom, v Motniku začel 8. Križnikov pravljični festival, ki je letos tematsko posvečen vodi.

Letošnji Križnikov pravljični festival je nekoliko drugačen od prejšnjih, saj je pripovedovalsko-pravljični utrip tokrat preko Kozjaka, z dvema pripovedovalskima dogodkoma, vsaj deloma pljusknil tudi v Kamnik.

Že v četrtek, 6. 6. 2019 popoldne, se je v mekinjskem samostanu odvil medkulturni pripovedovalski večer, ki mu je nekoliko kasneje, na vrtu pod Malim gradom sledi še prijetno zabaven pripovedni večer (skoraj) resničnih zgodb.

 

Osrednje prizorišče pravljičnega festivala pa še naprej ostaja Križnikov domači Motnik, kjer se je sinoči, 7. 6. 2019, s tradicionalnim otvoritvenim pripovednim večerom, na katerem so, z vodo povezanimi pripovedkami, kot pripovedovalci nastopili Duo Vroča župa (Rok Kosec in Goran Završnik), Ana Duša, Špela Frlic, Liljana Klemenčič, Boštjan Napotnik in Katja Preša.

 

Odprtje 8. Križnikovega pravljičnega festivala sta, skupaj z ravnateljico kamniške knjižnice Bredo Podbrežnik Vukmir, pozdravila tudi župana občin Kamnik in Vransko, prijeten pripovedovalski večer pa se je, ob okusni in gostoljubni pogostitvi, ki so jo pripravili motniški domačini, zaključil s koncertom Simbiotičnega tria v vaškem parku pod lipami.

 

Seveda pa s tem motniškega pravljičnega festivala še zdavnaj ni konec, saj se bo v Motniku pravljično-pripovedno dogajanje odvijalo preko celega današnjega popoldneva.

Med 13. in 17. uro bo čas za družinske vodne dogodivščine ter obisk Križnikove pravljične poti, ob 17. uri bo odprta razstava otroških likovnih del z naslovom Voda, najljubše zlato, odprtje razstave ter podelitev priznanj, pa bo popestrena z muzikalom Venerinih zvezdic.

Festival se bo, med 19. in 21. uro, zaključil z zgodbami domačinov, ki jih bodo, med mešanjem Vroče župe, pripovedovali Ljuba Lajmiš, Marko Slapnik, Ivanka Učakar, Jože Keršič, Katarina Fužir, Urban Hrastnik in Dejan Ugovšek, za zapik letošnjega festivala pa bo z ognjenim spektaklom poskrbela Čupakabra.