Naslovnica / Napovedi in obvestila / Prižig novoletnih luč, Miklavžev sejem in miklavževanja

Prižig novoletnih luč, Miklavžev sejem in miklavževanja

Novoletna jelka na kamniškem Glavnem trgu stoji že nekaj dni, mesto je okrašeno, danes zvečer, ob 19. uri, pa bo na vrsti tudi prižig novoletnih lučk, ki bodo mesto razsvetljevale vse do konca novoletnih praznikov. Prihajajo pa tudi parkeljni in Miklavž.

V minulih dneh je bilo po mestu moč opaziti delavce Komunalnega podjetja Kamnik, ki so hiteli z okraševanjem mesta in montažo lučk, kajti nocoj bo tudi Kamnik dobil praznično podobo. Sodeč po številnih prireditvah, ki se bodo zvrstile ta konec tedna, pa je veseli december tudi v Kamniku že v polnem teku.

krasitev mesta 13

Sobotni Miklavžev sejem na Glavnem trgu

manca smreka

Kot že rečeno, se bodo nocoj v mestu prižgale lučke, že jutri zjutraj in celo dopoldne, vse do 13. ure, pa bo na Glavnem trgu potekal Miklavžev sejem, kjer si bo na stojnicah moč kupiti najrazličnejša darila. Denimo zanimivo leseno zložljivo novoletno jelko, desko in valjar za delanje tortilj in čapatijev, ali morda par prav posebnih unikatnih uhanov, ki prihajajo izpod rok priznane slovenske oblikovalke, ki se bo tokrat v Kamniku s svojimi izdelki predstavila prvič.

nina uhani1Seveda bo na trgu stojnic vse polno, med njimi pa bo tudi takšna, ki bo namenjena izmenjavi igrač, zato s seboj lahko prinesete tudi igrače, ki ste se jih morda že naveličali, pa bi jih zamenjali za kako drugo. Bo pa tržnico že dopoldne obiskal tudi Miklavž.

Miklavževanja

Miklavž, prvi izmed decembrskih dobrih mož, je svojo turnejo obiskovanja pridnih otrok začel že včeraj, ko je obiskal Vranjo peč, danes bo ob 18. uri razveselil otroke v Tunjicah, kamniški otroci pa ga bodo lahko srečali že dopoldne na Miklavževi tržnici, od koder po svojo pot nadaljeval po celi občini. Ob 16. uri bo obiskal otroke do 3. razreda osnovne šole na Šutni v cerkvi, ob 16.30 na Selih v Marijinem domu, ob 17. uri pa na Brezjah nad Kamnikom na Prelesnikovi domačiji, v Nevljah v cerkvi, v Stranjah pred kapelo, v Šmarci v kulturnem domu, v Zgornjem Tuhinju v cerkvi.

miklavzevanje 0

Še posebej veselo pa bo zvečer ob 17.30, ko se bo za kavarno Veronika in na pobočju Malega gradu odvijalo tradicionalno Miklavževanje z igrico »Sv. Miklavž in štorklja«. Miklavžev sprevod se bo nato sprehodil do Glavnega trga, ob 18. uri pa bo nadaljeval pot v Šmartno v Tuhinju v kulturni dom, od koder se bo ob 19. uri bo vrnil nazaj v Kamnik in se odpravil v Mekinje, kjer se bo v Športno- kulturnem domu rajalo z Miklavževo igrico»Dobri otroci«.

Naslednji dan, v nedeljo, 6. decembra 2015, bo Miklavž ob 10. uri na Gori sv. Miklavž, ko bo po maši bo obdaril otroke, ob 14. uri, pa se bo zglasil tudi v Budnarjevi domačiji, kjer se bo odvijalo tradicionalno Miklavževanje, na katerem bodo otroci lahko izdelovali tudi parkeljne s testa in jih spekli v črni kuhinji (krušni peči). Ob 15. uri pa bo Miklavža moč videti v Motniku v kulturnem domu in ob 16.30 v Špitalič, ravno tako v kulturnem domu.