Naslovnica / Črna kronika / Problematičnega medveda z Menine planine lovci že iščejo
Medved, ki je bil leta 2017 fotografiran na Presedljaju. Foto: Urša Suhoveršnik

Problematičnega medveda z Menine planine lovci že iščejo

Za problematičnega medveda, ki je pod Menino planino raztrgal in ubil več ovac, je bila včeraj že izdana ustna odločba o izrednem odstrelu, lovci LD Tuhinj, pa so na smrt obsojenega kosmatinca celo noč neuspešno čakali na planini.

V minulih dveh smo na naših straneh poročali o problematičnem in nevarnem medvedu, ki je v dveh napadih ubil in raztrgal večje število ovac in jagnjet ter lastnikom drobnice naredil precejšnjo škodo.

Preselitev medveda ni možna

Ob iskanju informacij o nadaljnji usodi problematičnega medveda, smo mag. Viktorja Miklavčiča, predstavnika Zavoda za gozdove Slovenije, vprašali tudi, ali je morda Zavod za gozdove Slovenije morda že podal strokovno mnenje glede morebitne preselitve ali odstrela medveda, vendar nam je Miklavčič v četrtek popoldan odgovoril, da tovrstno strokovno mnenje zaenkrat še ni izoblikovano, saj še niso začeli teči postopki, ki jih ARSO ne začne po uradni dolžnostih, obenem pa še dodal:

»Za preprečevanje nastanka škode od medveda se lahko uporabi več ukrepov. Najbolj učinkovit ukrep, ki deluje na vse medvede je elektro ograja za pašo ovc, ki jih sofinancira tudi država.

Če se izkaže, da je problem en točno določen medved je običajen ukrep odstrel. Preselitev v SLO ne pride v poštev, ker so razdalje premajhne.«

»Trenutno je v postopku sprejemanja odlok, ki bo dovolil redni odstrel medvedov. Če se v okviru tega odloka ne bo dalo problema rešiti, ali če bo problem pred izdajo odloka ostal prevelik, bo treba poskrbeti za izredni odstrel. Tega se lahko izvede pod določenimi pogoji, to je npr. da medved ogroža človeka, njegovo zdravje ali življenja ali pa npr. da povzroča znatno škodo na premoženju ljudi,« je še dodal Miklavčič.«

Odločba je že izdana, lovci medveda že iščejo

Kot vse kaže, pa so tokrat pristojne službe Agencije Republike Slovenije za okolje, ki lahko izda odločbo za izredni odstrel zaščitenega medveda, razmeroma hitro stopil v akcijo, saj naj bi bila včeraj popoldne, na podlagi strokovnega mnenja, že izdana ustna odločba o odstrelu problematičnega meninskega medveda.

Na podlagi odločbe za izredni odstrel so se v akcijo domala nemudoma podali člani Lovske družine Tuhinj, ki so včeraj zvečer odšli na planino in medveda, kot nam je povedal Miha Burja, predstavnik LD Tuhinj, celo noč brezuspešno čakali na mestih, kjer je le-ta povzročal škodo oz. se je večkrat pojavil.

Po njegovih besedah bodo z lovom na omenjenega medveda še naprej nadaljevali, vendar ni nujno, da bodo pri tem tudi uspešni.  Obstaja namreč precejšnja možnost, da je problematični medved omenjeno območje že zapustil in odšel v revir katere izmed sosednjih lovskih družin, vendar bodo, kot je dejal Miha Burja, tuhinjski lovci naredili vse kar je v njihovi moči, da medveda, ki je povzročal škodo, čim prej uplenijo.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve