Naslovnica / NOVICE / Projekt Sadni mozaik: Praktični prikaz obrezovanja sadnega drevja v Tunjicah

Projekt Sadni mozaik: Praktični prikaz obrezovanja sadnega drevja v Tunjicah

V okviru projekta Sadni mozaik, ciklusu izobraževalnih predavanj, ki jih organizira Sadjarsko-vrtnarsko društvo Tunjice, je dopoldne v Tunjicah potekal praktični prikaz obrezovanja sadnega drevja

Projekt Sadni mozaik je namenjen spodbujanju razvoja podeželja v predalpskem prostoru ter tudi povečevanju samooskrbe in z njo povezane samozadostnosti oziroma, kot je zbrani množici v uvodnem pozdravu dejal predsednik Sadjarsko-vrtnarskega društva Tunjice – Valentin Zabavnik, so tovrstne delavnice namenjene tudi temu, da nam prihodnji rodovi ne bodo morebiti očitale lakote, ki je današnje generacije, po zaslugi naših prednikov, domala ne poznamo več.

obrezovanje-tunjice11

Da gre za dober, predvsem pa za zelo koristen projekt, kaže tudi množičen odziv obiskovalcev oz. udeležencev praktičnega prikaza obrezovanja sadnega drevja, ki je vodil univ. dipl. ing. agr. Marko Babnik, saj se je pri šoli v Tunjicah dopoldne zbrala pisana množica kakih sedemdesetih udeležencev, ki so z velikim zanimanjem spremljali nasvete in praktično delo na sadnem drevju v okolici šole.

obrezovanje-tunjice81

Agronom Marko Babnik je prisotne seznanil z osnovami pristopa k obrezovanju sadnega drevja, skupaj s praktičnim prikazom obrezovanja, pa je postregel tudi z nekaterimi koristnimi novostmi in dognanji s tega področja, ki so presenetila tako sadjarske začetnike, kot tudi stare sadjarske mačke.

Naslednja delavnica v sklopu projekta Sadni mozaik se bo v Tunjicah odvila v soboto, 14. marca, ko bo v gasilskem domu v Tunjicah gospa Mateja Reš predavala in tudi praktično prikazala predelavo sadja v se mogoče koristne izdelke.