Naslovnica / Trači in tračnice / Veseli prometni zastoji po tuhinjsko

Veseli prometni zastoji po tuhinjsko

Iz Zgornjega Tuhinja v zadnjem času poročajo o številnih prometnih zastojih, ki so še posebej pogosti ob koncih tedna, nedavno pa so bili vanje vpleteni tudi najvišji občinski in državni predstavniki. Vendar se Tuhinjci, še posebej pa ne tuhinjski fantje, zaradi tega prav nič ne pritožujejo, ampak si želijo, da bi bilo tovrstnih prometnih zamaškov v njihovih krajih čim več.

Prometni zamaški nam običajno niso prav nič všeč, ampak človek včasih vendarle naleti tudi na takšnega, ki se ga prav razveseli. V enem izmed takšnih veselih zastojev smo včeraj dopoldne v Zgornjem Tuhinju, v delu vasi, ki mu domačini v šali pravijo tudi »Kosovo«, vsaj za nekaj časa obtičali tudi sami, glede na število lepih mlajev, pa se utegne zaselek preimenovati kar v Šrangarjev drevored.

sranga tuhinj 4

Že kar nekoliko utrujeni tuhinjski fantje, ki imajo v letošnjem letu še posebej »bogato žetev«, so morali namreč tudi to soboto pripraviti šrango ženinu, ki jim je iz vasi odpeljal nevesto. Seveda se je moral pred tem najprej izkazati z različnimi spretnostmi, nato pa odšteti še ustrezno odškodnino za dolgoletno varovanje neveste, uporabo tuhinjskih cest, prevoznico, mlaje, tablo in podobne stroške, ki jih ženin povzroči v času vasovanja in ženitovanja. Vse te stroške tuhinjski fantje namreč vestno beležijo ter jih, kot je v navadi, ob pravi priložnosti tudi zaračunajo.

Po napornih, vendar zabavnih pogajanjih, na katerih je ženin naštel vrsto davčnih in drugih olajšav, ki so bistveno vplivale na končni znesek odškodnine, so se tuhinjski fantje z ženinom vendarle izpogajali, da primerno nadomestilo znaša približno zajamčeno bruto plačo, ki jo bodo fantje varno deponirali Pri Mežnarju, ali kaki drugi zanesljivi tuhinjski bančni ustanovi, ki hrani tekoča sredstva, medtem ko so malico in ostale dodatke, po stisku rok, zaužili kar na kraju samem.

sranga tuhinj 3

Nadejamo se, da razpolaganje z obilnim letošnjim prilivom tekočih sredstev na račun tuhinjskih fantov, le-tem ne bo povzročilo preveč skrbi in pripomoglo k nabiranju točk v vozniških dovoljenjih, vsem ženinom in nevestam, ki so že, ali pa še bodo zakrivili vesele prometne zamaške v Tuhinju, pa želimo vso srečo na njihovi skupni poti.