Naslovnica / NOVICE / Proslava ob Tednu Rdečega križa v Domu starejših občanov Kamnik

Proslava ob Tednu Rdečega križa v Domu starejših občanov Kamnik

Od 8. do 15. maja v Sloveniji obeležujemo Teden Rdečega križa, letošnje leto s sloganom »150 let humanosti na Slovenskem – povsod in za vsakogar. Že 150 let.« Tradicionalni teden Rdečega križa Slovenije poteka torej v znamenju častitljive, stoletje in pol dolge zgodovine Rdečega križa na slovenskih tleh, akciji pa se pridružujemo tudi v občini Kamnik. Dopoldan se je tako župan Marjan Šarec skupaj s predsednikom Območnega združenja Rdečega križa Kamnik dr. Markom Riflom in sekretarko Lidijo Zagorc, z direktorico Doma starejših občanov Kamnik Marijo Rems in ravnateljem Osnovne šole Frana Albrehta Kamnik Rafkom Lahom v Domu starejših občanov Kamnik udeležil tradicionalne proslave, ki so jo pripravili v Območnem združenju Rdečega križa Kamnik.

Ob Tednu Rdečega križa si želijo čim širšo javnost seznaniti z raznoliko dejavnostjo Rdečega križa Slovenije in njenih območnih izpostav ter letos, ko praznujejo 150. obletnico, dvigniti zavest o univezalni prisotnosti Gibanja – »povsod« ter enotni in nepristranski naravi njihovega dela – »Za vsakogar«.

rdeci kriz proslava 15

»Povsod in za vsakogar« ponazarja moč in doseg globalne mreže Rdečega križa in Rdečega polmeseca ter prispevek 17 milijonov aktivnih prostovoljcev po svetu. Prav zaradi razvejane mreže predanih prostovoljk in prostovoljcev, ki so bili in so tudi širom Slovenije vedno pripravljeni pomagati celo takrat, ko je ogroženo lastno življenje, je Rdeči križ Slovenije vseskozi svoj obstoj učinkovita, zaupanja vredna organizacija, ki se odgovorno odziva na aktualna družbeno – socialna dogajanja in potrebe okolja ter si nenehno prizadeva krepiti humane vrednote med vsemi sloji slovenske družbe, pa tudi širše.

Rdeči križ Slovenije je tako v preteklih šestih letih s pomočjo skorajda 50.000 darovalcev zagotovil dodatnih 649 ton različnih prehranskih izdelkov in 195 ton pralnega praška. Pomoč je bila razdeljena tisočim socialno ogroženim posameznikom, družinam in skupinam prebivalcev.

 

Kot rečeno, smo Teden Rdečega križa obeležili tudi v občini Kamnik. Ob tej priložnosti je zbrane v prostorih Doma starejših občanov Kamnik sprva pozdravila direktorica Doma Starejših občanov Kamnik Marija Rems, nato pa besedo predala županu Marjanu Šarcu, ki je opozoril na pomemnost delovanja Rdečega križa Slovenije in njegovih območnih enot: » Organizacija Rdeči križ Slovenije že dolga leta skrbi za nemočne in za tiste, ki se znajdejo v mnogih različnih težavah in stiskah. Njeni začetki delovanja segajo 150 let nazaj in že od nastanka je usmerjena v delovanje pomoči ljudem v stiski. Rdeči križ ima tako dolgo tradicijo, skupaj z območnimi enotami, tudi Območno enoto Kamnik, pa deluje zelo dobro. Mnoge družine so že občutile, kako pomembna je ta organizacija in kako lepo je, da nekdo bdi nad nami ter nam pomaga, ko nam je najhuje. Še kako pomembno je, da na nevsiljiv in nediskreten način dobimo pomoč. Pomoč je najbolj dragocena, ko je skrita, iskrena in ko ni namenjena temu, da se hvalimo o tem, koliko smo nekomu dali. Pomembno je pomagati in to je bistvo. Območnemu združenju Rdečega križa Kamnik iskrena zahvala za dobro sodelovanje in naj ob koncu le dodam, da ljudje v stiski ne bodo nikoli pozabili tistega, ki jim je pomagal.«

rdeci kriz proslava 6

Predsednik Območnega združenja Rdečega križa Kamnik dr. Marko Rifel pa se je zahvalil županu za izkazano zaupanje in v svojem govoru strnil nekaj misli ob letošnjem praznovanju: »Na žalost živimo v časih, ko v vsem in vsakem vidimo najprej in predvsem slabo, v prepričanju, da je in mora biti vedno tako in smo že kar slepi za dobre stvari. Rdeči križ je ena izmed redkih organizacij, ki na podlagi zagnanosti in dobre volje številnih prostovoljcev vsa ta leta širi duh nesebične medsebojne pomoči, ki zazna in reagira na tragedije, kot so vojne nesreče, ki jih elite, družbe in vlade hote ali nehote pogosto pometajo pod preprogo. Pomagajo tudi takrat, ko je nuditi pomoč nevarno, da noben denar tega sveta ne odtehta čiste medčloveške topline, dobrote in solidarnosti. Rdeči križ je prvi pomočnik državi in lokalnim skupnostim v humanitarnih zadevah ter deluje v 12 regijah, 56 območnih združenjih, 890 krajevnih odborih z več kot 14.000 prostovoljkami in prostovoljci, ki predano in brezplačno opravljajo delo na področju krvodajalstva, prve pomoči, nesebično pomagajo ljudem v stiski. V zadnjem času pa se zaradi gospodarske krize, ki je prinesla brezposelnost, nizek standard, revščino, pomanjkanje osnovnih življenjskih potrebščin, vedno bolj angažiramo tudi na področju socialno-humanitarnih programov, kot so pomoč v hrani, obleki, denarju, šolskih potrebščinah in podobno. Tako uresničujemo sedem temeljnih načel gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca, humanost, nepristranskost, nevtralnost, neodvisnost, prostovoljnost, enotnost in univerzalnost.«

rdeci kriz proslava 7

 

Kulturno dogajanje proslave so pripravile učenke in učenci Podružnične šole Nevlje, z venčkom ljudskih pesmi in plesov ter recitacijami, pridružil pa se jim je tudi harmonikar Matjaž Poljanšek. Tako so mladi upi popestrili dan starostnikov, ki se vsakoletnega srečanja zelo veselijo, saj jim naši najmlajši občani s svojo iskrivostjo in živahnostjo polepšajo dan, prikažejo svoje spretnosti in znanje ter spoznavajo življenje v Domu.

Besedilo in fotografije: Občina Kamnik

Območno združenje Rdečega križa Kamnik

rdeci kriz proslava 4Člani Območnega združenja Rdečega križa Kamnik ob Tednu Rdečega križa Slovenije izvajajo številne aktivnosti, in sicer ustvarjalne delavnice – priprava daril za srečanje starostnikov, umetniške delavnice – priprava programa za srečanje starostnikov, merjenje sladkorja, srečanje starostnikov, »bubalanta«, dan odprtih vrat in sprejem prvošolcev. Tudi v letošnjem letu so namenili posebno slovesnost tistim, ki s svojo krvjo rešujejo življenja in je hkrati namenjena počastitvi nesebičnim in plemenitim prostovoljcem ter krvodajalcem. Slednja se bo odvijala v petek, 3. junija 2016, ob 17. uri v prostorih Doma kulture Kamnik.