Naslovnica / ŠPORT / Prva finalna tekma med ekipama Calcit Volley in ACH Volley bo že v torek v Tivoliju
Foto: Urban Urbanc

Prva finalna tekma med ekipama Calcit Volley in ACH Volley bo že v torek v Tivoliju

Odbojkarji Calcit Volleyja bodo po dnevu premora in dveh razburljivih polfinalnih tekmah končnice 1. DOL za moške že v torek, ob 18. uri, v ljubljanski dvorani Tivoli proti ACH Volleyju igrali že prvo finalno tekmo za naslov državnega prvaka. V finalu končnice se igra na tri zmage, v medsebojnih letošnjih obračunih pa so bili do zdaj bolj uspešni branilci naslova, ki so jih Kamničani v polfinalu srednjeevropske lige premagali. S podobnimi načrti v finalne obračune Klemen Hribar in soigralci vstopajo tudi v torek.

Po porazu na prvi polfinalni tekmi končnice državnega prvenstva v Kanalu so varovanci Gašperja Ribiča v pravem trenutku prikazali odlično igro in se po hudem boju še četrtič zaporedoma uvrstili v veliki finale. Čeprav so sobotno in nedeljsko tekmo pred polno domačo dvorano Salonit Anhovo obakrat premagali brez izgubljenega niza, je bila pot do končne zmage vse prej kot lahka. Kaj lahko bi se obe tekmi končali šele v petem nizu, morda tudi s slavjem gostom iz Kanala.

»Vse tri tekme so bile odigrane na zelo visoki ravni, oboji pa smo se morali, da smo prišli do zmage, krepko potruditi. Tako v Kanalu kot zdaj v Kamniku je bilo napeto do zadnje točke. Čeprav so se vse končale s 3:0 in bi morda kdo pomislil, da ekipi nista imeli večjih težav, da sta prišli do zmage, je bila resnica popolnoma drugačna. Z malce sreče bi lahko mi slavili na prvi tekmi, vendar nekaj podobnega velja tudi za Kanalce v naši dvorani,« je o izenačenosti kamniške in kanalske ekipe v polfinalnem obračunu dejal Klemen Hribar, libero Calcit Volleyja, ki je samo še enkrat več potrdil svojo kakovost.

Po manj kot 48 urah bodo morali kamniški odbojkarji tako spet na igrišče, tokrat v boj za naslov državnega prvaka Slovenije. Časa za počitek tako ne bodo imeli prav veliko, roko na srce, tudi ne Ljubljančani, ki pa imajo na voljo večje število enakovrednih igralcev. Že zato, ker je v kamniški ekipi kar nekaj igralcev poškodovanih.

»To, da bo imel ACH Volley dan počitka več in da ima daljšo ‘klop’, prav nič ne spremeni dejstva, da bomo že v torek vstopili v tekmo v pričakovanju zmage. Dejstvo je, da so Ljubljančani tudi tokrat v vlogi favorita, a se ne bomo predali, če nič drugega, jim bom skušali čim bolj zagreniti pot do morebitnega novega naslova,« boj do zadnje kaplje znoja obljublja Hribar, za katerega bo to že šesti finale državnega prvenstva.

»Do zdaj je vedno zmagal ACH Volley, vendar to še ne pomeni, da bo tako tudi letos. Že lani smo dokazali, da smo mu lahko enakovredni, saj se je finalna serija zavlekla do pete tekme. Tudi letos se ne mislimo kar tako predati, finalna serija je tek na dolge proge, kdor bo boljši, kdor bo tekmo odigral taktično bolj zrelo in bil v boljši dnevni formi, bo na koncu slavil. Kot rečeno bomo že v torek slušali presenetiti ljubljansko ekipo, če nam to ne bo uspelo, bo naslednja priložnost potem v soboto, ko bomo pred našimi odličnimi navijači imeli še dodatni motiv.

Žal ima kamniška ekipa še naprej težave s poškodbami. Za Domna Kotnika je sezona že nekaj časa končana, v polfinalu soigralcem ni mogel pomagati niti Radoslav Gil, nekaj težav s poškodbo ima še vedno tudi kapetan Andrej Štembergar Zupan.

»Že po tradiciji ima ACH Volley večji izbor kakovostnih igralcev, zdaj, po teh naših težavah, je prednost še bolj na njihovi strani. Ampak finale je finale, tu ni prostora za objokovanje. Gre za zadnje tekme v sezoni in obljubim, da bomo dali vse od sebe,« je še dejal Klemen Hribar.

Sicer pa se je Calcit Volley v finalu državnega prvenstva z ACH Volleyjem prvič pomeril v sezoni 2000/01, ko so Ljubljančani igrali še pod imenom Merkur Bled, Kamničani pa so takrat do svojega prvega naslova državnega prvaka prišli pod imenom Žurbi Team Kamnik. V zadnjih sedmih letih pa sta se ekipi za naslov državnega prvaka borili še šestkrat, vedno so bili boljši Ljubljančani, lani le s 3:2 v zmagah.

Spored finalnih tekem v 1. DOL za moške

Prva finalna tekma končnice, torek, 17. april: ACH Volley – Calcit Volley (ŠD Tivoli, 18:00); druga finalna tekma končnice, sobota, 21. april: Calcit Volley – ACH Volley (ŠD Kamnik, 19:00); tretja finalna tekma končnice, četrtek, 24. april: ACH Volley – Calcit Volley (ŠD Tivoli, 18:00): morebitna četrta finalna tekma končnice, četrtek, 26. april: Calcit Volley – ACH Volley (ŠD Kamnik, 19:00); morebitna peta finalna tekma končnice, ponedeljek, 30. april: ACH Volley – Calcit Volley (ŠD Tivoli, 18:00).

Napisal: Miha Štamcar