Naslovnica / NOVICE / Prva kamniška Party Župa

Prva kamniška Party Župa

V soboto 25. 6. je društvo DAM organiziralo prvi Kamniški Disco soup, imenovan Party Župa, ki se je odvijal na kamniški tržnici. Namen dogodka je bil predvsem opozarjanje na velike količine zavržene hrane, saj, na primer, na svetu zavržemo več kot tretjino vse pridelane hrane.

party zupa 1 5

Če smo bolj natančni, v Sloveniji letno zavržemo 150 000 ton hrane, kar znaša 72kg na prebivalca, po svetu pa letno zavržemo 1,3 milijard ton hrane. Društvo je želelo uporabiti in porabiti dobro hrano, ki bi bila drugače zavržena, prav tako pa, z udeležno na lokalni tržnici, opozoriti na pomen lokalno pridelane hrane. Namen je bil seveda tudi druženje, uživanje in sodelovanje, ki ga v današnjih dneh vsi potrebujemo.

 

Društvo je ponujalo zelenjavno juho – Župo, smoothije ter zelo popularno sangrio, vse to pa so pripravili s podarjeno zelenjavo in sadjem.  Predsednik društva Rok Novak je po dogodku povedal: »Odzivi ljudi, ki so prišli so bili zelo pozitivni, dobili smo veliko podpore v smislu, da je organizacija takih dogodkov nujna, da opozarjamo na velike količine zavržene hrane. Sredstva za dogodek smo zbrali člani društva sami, preko članarin, z logistično pomočjo in nekaj opreme pa so nam pomagali še v organizaciji Food for Life in Food Surplus Hub Slovenia. Seveda bi se pa zahvalili tudi vsem prodajalcem sadja in zelenjave, ki so nam odstopili vso to zavrženo hrano.«

 

Kljub nepredvidljivemu vremenu in morda slabši udeležbi zaradi praznika Dneva državnosti, so se obiskovalci in organizatorji zabavali do večernih ur, saj so zabavo, po zaključku dogodka, prenesli v vedno prijazni Bluz Bar.

Novak je že napovedal novo Party Župo, ki bo, po junijski otvoritveni, svoje mesto dobila na Kamfestu. »Večja in bolj udarna, Party Župa bo na Kamfestu! Verjetno prvo soboto Kamfesta v parku Evropa, bomo organizirali Party Župo 2.0, kjer bomo imeli poleg župe, še druge aktivnosti, seveda bo zraven tudi naša, zdaj že, trademark sangria, smoothiji in podobno. Potem pa upamo, da bomo model tega dogodka uporabili tudi na jesenskih Kamniških tržnih dnevih in tako ljudem vsakič znova predstavili problematiko zavržene hrane,« je še dodal Novak.

Jerca Bergant