Naslovnica / ŠPORT / Prvo tekmo nove sezone so s 3:0 dobile tudi kamniške odbojkarice

Prvo tekmo nove sezone so s 3:0 dobile tudi kamniške odbojkarice

Za uvod v sezono sta se v prvem krogu 1A. DOL za ženske v kamniški športni dvorani pomerili najboljši slovenski ženski ekipi, Calcit Volley in Nova KBM Branik. Ker je tekma štela tudi za srednjeevropsko ligo, je imela dvojni pomen, s 3:0 (24, 22, 20) pa so slavile domače odbojkarice. V prihodnjem krogu domačega prvenstva bodo Kamničanke spet igrale doma, njihov gost bo GEN-I Volley, tudi ta tekma, v soboto, 19. oktobra, ob 17. uri, pa bo veljala za srednjeevropsko ligo.

Calcit Volley – Nova KBM Branik 3:0 (24, 22, 20)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, 350 gledalcev, sodnika: Novak (Dvor), Miklošič (Maribor).

Calcit Volley: Zbičajnik, P, Marušič 1, Š. Marušič, Mihalinec 9, Vovk 10, Brulec Kostić 17, Zatković, Janežič (L), Charuk 11, Jerala, Kaker 5. Trener: Gregor Rozman.

Nova KBM Branik: Milošič, Košenina 4, Pahor (L), Dobaj, Bračko 8, Stojiljković 2, Šijanec, Kramberger, Sobočan 16, Ramić, Pintar 11, Galić 1, Lorber Fijok 9. Trener: Radovan Gačić.

Aktualne slovenske državne prvakinje so po dolgih letih v sezono vstopile brez Sare Najdič in Ize Mlakar, obe kariero nadaljujeta v tujini, ki sta bili med najbolj zaslužnimi za njihove številne lovorike, prav tako ni več Nike Blagne. Odšla je tudi Anasatazija Bezsonova, prišle pa so francoska reprezentančna podajalka Nina Stojiljković, visoka Anamarija Galić in dolgoletna slovenska reprezentantka Maja Pahor. Veliko manj sprememb je bilo v ekipi Calcit Volleyja, ki je ostala brez Eve Pogačar, novinki pa sta le Zala Zbijačnik in Ana Marija Vovk, medtem ko sta se Eva Zatković in Manja Jerala po letu dni igranja za drugo kamniško ekipo vrnili v prvo.

V dvoboj so bolje vstopile Kamničanke, ki so po zaslugi obeh novink v ekipi, podajalke Zale Zbičajnik in Ane Marije Vovk v napadu prišle do petih točo prednosti (15:10). Vendar je bilo veselje domače ekipe kratkotrajno, kajti Mariborčanke so jim na servis Maje Košenine hitro vrnile in se z blokom Lorene Lorber Fijok približale na točko zaostanka (14:15), po uspešnem napadu Brine Bračko in napaki domače ekipe pa povedle z 18:17. Težave domačim sprejemalkam je povzročala Ela Pintar in po še enem uspešnem napadu Lorber Fijokove so bankirke svojo prednost povišale še za točko (19:17). Lucy Charuk je z blokom izid na 19. točki izenačila, po napaki gostij pa so domačinke v končnico vstopile z vodstvom 22:21. V napeti končnici je kapetanka Olivera Kostić Kamničankam le priborila vodstvo z 1:0  v nizih.

Čeprav so v drugem nizu Mariborčanke na servis Lorber Fijokove povedle s 3:0, so domače odbojkarice na servis Tine Kaker dosegle štiri zaporedne točke, še nevarnejša za gostujoče sprejemalke pa je bila Kostićeva, saj so Kamničanke gostjam pobegnile za šest točk (10:4). Tudi v nadaljevanju niza je bila prednost na strani domače ekipe, ki se ni zadovoljila z visokim vodstvom. Z novim asom Kostićeve so povedle z 20:11. Na servis Stojiljkovićeve so se gostje domačinkam približale na tri točke zaostanka (17:20), vse dvome o zmagovalkah drugega niza pa je razrešila Charukova, ki je prekinila serijo Nove KBM Branika. Vseeno so se morale v končnici pošteno potruditi za vodstvo z 2:0 v nizih, saj je šele četrto zaključno žogo izkoristila Kostićeva.

V tretjem nizu je na servis Katje Mihalinec Charukova z blokom Kamničankam priborila prvo nekoliko občutnejšo prednost (9:5), še bližje končnemu uspehu pa so bile domačinke po asu Polone Marušič (13:8). Toda Mariborčanke takrat še niso pomislile na predajo, še več, z blokom Bračkove so se domačinkam približale na dve točki zaostanka (13:15), mariborska blokerka pa je bila nato uspešna še v napadu za točko zaostanka (15:16). S pomočjo mreže so Kamničanke po asu Charukove nekoliko lažje zadihale (18:15), še bolj mirne pa so bile po točki Vovkove (20:16). S tem je bil odpor gostij dokončno zlomljen, za nameček pa so naredile še dve lastni napaki. Zadnjo točko na tekmi za tri domače točke je dosegla Charukova.

Izjavi po tekmi

Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »V svoji ekipi sem opazil, da je bilo kar nekaj nervoze, tako da se niso najbolje znašle na samem igrišču. Toda dlje kot je tekma potekala, bolj so prihajale v ritem in zaključevale napade na ne ravno idealen sprejem in to je tisto, na čemer bomo morali graditi naprej. Verjamem, da lahko igramo bistveno boljše. Prva tekma je za nami, izid je ugoden, vendar se na tem ne moremo zaustaviti.«

Radovan Gačič, trener Nove KBM Branika: »Čeprav smo dosti boljše držali sprejem, tega nismo znali izkoristiti. Domačinke so bile navkljub temu, da smo dobro postavljali blok, prihajale do točk, mi pa nismo izkoriščali protinapadov. Ampak to je šele prva od številnih tekem, ki so v letošnji sezoni pred nami.«

Miha Štamcar