Naslovnica / KULTURA / Rabelj žrtev – drama, ki govori sama zase

Rabelj žrtev – drama, ki govori sama zase

V prostorih MC Kotlovnica se je v nedeljo, 22. aprila, zvečer odvil nov uprizoritveni dogodek. Obiskovalci so bili priča krstni izvedbi predstave Rabelj žrtev, ki je nastal izpod peresa mladega študenta dramaturgije Benjamina Zajca in v produkciji Zavoda Mladinski center Kotlovnica Kamnik. Premiera se je odvila točno leto po premieri prvega dela dramskega triptiha Poslednji let čebel.

Nadaljevanje Medenih solz je bil tokrat manifestiran v obliki monodrame, v kateri je glavno vlogo posiljevalca izvrstno odigrala Lana Bučevec, študentka dramske igre na ljubljanskem AGRFT-ju.

Predstava je odstirala vpogled v psihologijo posameznika, v tem primeru posiljevalca Vitomila; ukvarjala se je z razlogi, ki so ga privedli do posameznih dejanj. Močno je bil viden razkol človeka med dvema ljubeznima – vlogo mame in ljubimca. Osrednja pripoved posiljevalca o lastnem otroštvu je bila nenehno prekinjana s pričevanji o posameznih posilstvih – fotografije žrtev pa so bile razpostavljene po celotnem prizorišču.

Kot je dejal eden od obiskovalcev, se ga je predstava očitno zelo dotaknila. »Šokiralo me je. Stisnilo me je pri srcu, čisto mi bere glavo,« je dejal in pripomnil, da mu je bila predstava zelo všeč. »Pridem spet naslednji teden.«

Prva ponovitev bo v nedeljo, 29. aprila, ob 20.00 v Kotlovnici. Velikih pričakovanj pa pričakujemo tretji del Poslednjega leta čebel, ki se utegne zgoditi ob letu osorej.

MC Kotlovnica
Foto: Blaž Grünfeld